Internet & Applicaties

Heb Jij Geen Whatsapp?


Veel mensen snappen niet dat ik, als computerliefhebber, geen Whatsapp heb. Er zijn verschillende redenen waarom ik geen Whatsapp heb. Deze pagina is bedoeld voor die mensen die niet snappen dat de wereld gewoon door blijft draaien, ook als je geen Whatsapp gebruikt. Ik hou van keuzevrijheid. En juist daarom hoef je het natuurlijk helemaal niet met mij eens te zijn. Ik respecteer jouw keuze. Alles wat ik vraag is om mijn keuze ook te respecteren.
Overigens heb ik ook geen Facebook, Snapchat of Instagram.

Ik heb wel een keer Whatsapp gehad hoor, heel even maar. Zelfs voordat Google Hangouts bestond. Dat was zelfs nog in een tijd dat ik moest betalen per verzonden SMS bericht. En toch had ik toen al besloten dat ik het niet wilde hebben. Mijn reden toen was dat Whatsapp automatisch iedereen uitnodigt die ik in mijn adresboek heb staan. Dat vond ik toen al niet zo’n fijn idee, en dat is in al die tijd niet gewijzigd.
En toen Whatsapp werd ingelijfd door Facebook prees ik mezelf helemaal gelukkig dat ik geen Whatsapp had.

Waarom Heb Ik Geen Whatsapp Dan?


Hieronder noem ik een paar redenen waarom ik geen Whatsapp heb. De ene reden telt wellicht zwaarder dan de andere. De lijst is echter op willekeurige volgorde opgesteld.

  • Ik word al gevolgd door Google. Daar kan ik niet omheen. Ik vind dat niet eens erg omdat Google ook heel veel voor mij doet. Waarom zou ik me dan ook nog eens door Facebook laten volgen? Wat doet Facebook voor mij? Ik kan zo snel niets nuttigs verzinnen.
  • Ik ben al bereikbaar via telefoon, SMS, email en Google Hangouts. Ook jij kunt daar gebruik van maken als je met mij wilt communiceren. Moet ik dan Whatsapp installeren omdat dat de enige manier is waarmee jij bereikbaar bent?
  • Google Hangouts werkt, out of the box, ook op de computer, of op mijn tablet. Als ik een gewoon toetsenbord voor me heb liggen ga ik toch niet op zo’n klein schermpje zitten wrijven. Ik weet dat Whatsapp tegenwoordig ook in de browser van de computer kan werken, maar dat heeft wel heel lang geduurd voordat dat kon.
  • Ik moet niets hebben van het datagraaien van Facebook.
  • Ik vind het geen fijn idee dat iedereen die in mijn adresboek staat mij kan Whatsappen.
  • Ik hou van keuzevrijheid. En het is mijn keuze om Whatsapp niet te gebruiken.
  • Ik hou van keuzevrijheid, dus kies ik zo veel mogelijk diensten die op al mijn apparaten gebruikt kunnen worden. Ik ga toch ook geen iPhone kopen, alleen maar om via iMessage berichten met jou uit te kunnen wisselen.
  • Eigenlijk heb ik niet eens zin in al die leuk bedoelde onzin die klakkeloos wordt rondgestuurd, bij voorkeur midden in de nacht vanuit de kroeg. Ik vind het wel lekker rustig zo.
  • De enige manier om je aan te melden bij Whatsapp is via je telefoonnummer. Dus zonder telefoon in de buurt wil het niet eens werken.
  • Ik kan af en toe behoorlijk eigenwijs zijn, daarom gebruik ik geen Whatsapp. Maar zeg nou eens eerlijk, jij bent ook eigenwijs om wel Whatsapp gebruiken. Eigenwijs is ook wijs, dus zie ik dat niet als een nadelige eigenschap.

Whatsapp Boeiend

Vragen En Antwoorden


Tot slot nog enkele antwoorden op vragen die men mij regelmatig stelt over Whatsapp.

Ik zie dat je Hangouts gebruikt. Waarom geen Whatsapp?

Tuurlijk communiceer ik met Hangouts. Het zit standaard op mijn Android telefoon en tablet. Ik ben automatisch ingelogd op Hangouts via mijn Google profiel. En het werkt gewoon standaard op mijn computer, ongeacht het besturingssysteem. Waarom zou ik dan iets anders nodig hebben?

Je hebt geen Whatsapp? Dat is toch onhandig!

Dus omdat het onhandig voor jou is, moet ik Whatsapp installeren? Maar dat het onhandig voor mij is dat jij geen Hangouts wilt installeren op je iPhone is verder gewoon OK? Vreemde redenatie.

Iedereen heeft toch Whatsapp?

Nee, niet iedereen heeft Whatsapp. Ik heb het bijvoorbeeld niet. En de reden dat iedereen Whatsapp zou hebben is voor mij niet voldoende om het ook maar te gaan gebruiken.

Hoe kan ik jou nou een berichtje sturen?

Gewoon, per SMS, email, of via Hangouts. Keuze genoeg.

Hoe kunnen we jou nou een groepsbericht sturen?

Je kunt niet alles willen. Het kan wel, als jullie ook Hangouts gebruiken. Het kost net zoveel als Whatsapp. Alleen kan Facebook jullie dan niet meer in de gaten houden. Je moet er wat voor hebben.

Ik heb geen zin in al die verschillende apps. Waarom installeer jij niet Whatsapp?

Antwoord voor iPhone gebruikers: Ik heb ook geen zin in al die verschillende apps. Dus installeer ik geen Whatsapp.
Antwoord voor Android gebruikers: Nu spreek je jezelf tegen. Jij hebt al Google Hangouts. Waarom installeer jij dan toch een extra app?

Hoe kunnen vrienden jou bereiken als je geen Whatsapp hebt?

Ik weet niet of die vriendschap de moeite waard is als die vriend alleen maar via Whatsapp kan communiceren. Echte vrienden vinden altijd wel een gulden middenweg.

Maar ik heb gezien dat je wel Telegram hebt geïnstalleerd. Waarom wel Telegram dan?

Omdat ik een functie wilde gebruiken die uniek is aan Telegram. Ik kan met Telegram namelijk bots maken die ik op afstand opdrachten kan geven. Ik gebruik Telegram (nog) niet om met mensen te communiceren. Heb je wel Telegram, maar geen Hangouts, dan ben ik zelfs bereid om via Telegram met je te communiceren, gewoon omdat ik het toch al geïnstalleerd heb.

Tot Slot


Zo, nu weet je dat ik geen Whatsapp gebruik en waarom. Veel mensen zijn ooit begonnen met roken omdat iedereen rookte. Whatsapp gebruiken omdat iedereen het gebruikt is echt de meest foute reden die je je maar kunt bedenken.
Dat een meerderheid achter een bepaalde keuze staat betekent nog niet automatisch dat dit de beste keuze is. Neem de Brexit maar even als voorbeeld.

Daarom heb ik geen Whatsapp. Maar nu we het er toch over hebben: Waarom heb jij eigenlijk geen Google Hangouts?