Internet & Applicaties
MSN ValkuilGisteren springt plotseling mijn Pidgin venster open (Pidgin is mijn MSN programma). Een nichtje van me stuurt me een MSN berichtje (zie screenshot). Wacht even, ze is helemaal niet online. En het berichtje is ook raar, "Ha foto" met een link erachter.
Bij mij gingen alle alarm bellen rinkelen. Bij jou ook hoop ik. Maar kinderen zijn zo lekker naief, die trappen daar natuurlijk met beide benen in als ze een soortgelijk berichtje van hun vriendje of vriendinnetje krijgen. Dat zijn nog eens gemakkelijke slachtoffertjes! ProefkonijnNu ben ik nieuwsgierig en ik laat me voor de verandering een keer infecteren, gewoon om er een leuk verhaaltje van te kunnen maken voor op mijn web pagina. Maar ja, hoe doe je dat als je Linux draait? Simpel, een schone virtuele XP machine opstarten nadat ik eerst even een snapshot gemaakt heb. Lang leven Virtual Box! Op die manier kan ik straks mijn geinfecteerd proefkonijn zonder moeite herstellen. Ik ben namelijk wel gek, maar niet goed!
Dus ik klik op de link en sla het bestandje op.
De virus scanner geeft geen kick, dus is er niets aan de hand.
Het bestandje belooft me foto's en omdat het van iemand afkomt die ik ken wil ik die foto's natuurlijk wel zien.
AVG had geen alarm geslagen toen ik dat bestandje controleerde.
Dan maar even Norton geprobeerd, ook niets.
Maar de volgende dag was het raak, AVG was wakker geworden.
Blijkbaar gaat het hier dus om een kersvers virus, wat bij de virusscanners nog niet bekend was.
Oei oei, dan ben ik nu dus besmet!
Gelukkig had ik meteen mijn snapshot gewist, zodat mijn proefkonijn systeem weer geheel maagdelijk was.
Andere mensen zijn niet zo gelukkig wed ik, die kunnen fijn hun systeem weer op gaan zitten schonen.
Nog Verser Dan Vers
Dus de virus scanner kende de bedreiging nog niet.
Maar dat was nog niet alles.
Nieuwsgierig als ik ben kijk ik even in de whois database op het internet.
In deze database staat meer achtergrond informatie over web sites, bijvoorbeeld van wie die is en bij welke hosting provider hij is geregistreerd.
Nu bleek dat het gebruikte web adres www.picturecandidates.com juist vandaag was aangemaakt!
Hartstikke nieuw dus.
Buiten dit virus stond er zo te zien overigens niets op die site.
Hoe Kennen Ze Onze Relatie?
Hoe komen ze eigenlijk aan mijn MSN adres?
En hoe weten ze dat ik mijn nichtje ken?
Normaal wordt spam verstuurd vanaf een vreemd adres.
In dit geval werd het verstuurd namens een voor mij bekend adres, dat van mijn nichtje dus.
Moraal Van Dit Verhaal
Gebruik je gezonde verstand!
Maar leer ook de kinderen hun gezond verstand te gebruiken als ze op jouw computer met hun vriendjes willen MSNen.
© 2010, San Bergmans, Oisterwijk, The Netherlands http://www.oeioei.nl |
|