Internet & Applicaties

Teamviewer


TeamViewer logo Er zijn 1001 mogelijkheden om een computer op afstand te besturen. Maar er is er niet een zo simpel in het gebruik als TeamViewer. TeamViewer is met name ideaal als je spontaan even een computer op afstand wilt overnemen om iemand hulp te kunnen bieden bij computerproblemen. De hulpbehoevende hoeft geen programma's te installeren of ingewikkelde instellingen te maken. Het enige wat hij/zij nodig heeft is een werkende internetverbinding en een klein programmaatje wat niet geïnstalleerd hoeft te worden en waar geen administrator rechten voor nodig zijn.
Zelfs als de hulpverlener op dat moment niet aan zijn/haar eigen computer zit, kan hij/zij met elke willekeurige met internet verbonden computer toch hulp bieden via een web browser.

TeamViewer blinkt dus uit in het snel en spontaan op afstand bedienen van een andere computer. Je kunt er echter veel meer mee, maar dat kan met de meeste andere manieren van op afstand bestuurde desktop oplossing ook.

Voor privégebruik is TeamViewer gratis. Bedrijven moeten eenmalig een schappelijk bedrag betalen. In ruil daarvoor kunnen ze hun eigen bedrijfslogo in het hulp programmaatje plaatsen.

De Hulpverlener


De hulpverlener kan op de website van TeamViewer het benodigde programma downloaden. Er is zelfs een versie voor Linux beschikbaar! Met dat programma kan de hulpverlener straks het bureaublad van de hulpbehoevende overnemen. Voor deze manier van werken is geen account bij TeamViewer nodig.
Je kunt bij de installatie kiezen of het bureaublad van de hulpverlener zelf ook gedeeld moet kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld leuk als je onderweg je computer thuis wilt kunnen bedienen. Als je hier niet voor kiest kun je later het programma handmatig starten en alsnog tijdelijk je bureaublad beschikbaar stellen voor afstandsbesturing.

Als alternatief voor dit programma kun je je ook bij TeamViewer aanmelden. Zo kun je ook zonder speciaal programma hulp bieden en op afstand een bureaublad over nemen, zonder dat het TeamViewer programma op de lokale machine is geïnstalleerd. Dit is dus erg handig als je onderweg bent en toch even een computer op afstand wilt bedienen.
Een web browser met Flash ondersteuning is dan alles wat je nodig hebt, naast je TeamViewer account natuurlijk.

Er bestaan zelfs apps voor op de mobiele telefoon. Dan kun je iemand helpen als je in de middle of nowhere bent met alleen je mobieltje op zak.

De Hulpbehoevende


Normaal gesproken moet de hulp behoevende tenminste een poort open zetten in zijn/haar modem of router. Dat is niet bepaald een eenvoudig kunstje voor iemand met weinig verstand van computers en netwerken. En voor de hulp verlener is het ook niet altijd gemakkelijk om uit het blote hoofd en blindelings een leek door de menu's van een vreemde router te moeten navigeren.
Bij TeamViewer is dat gelukkig allemaal niet nodig. Alles wat de hulp behoevende nodig heeft is een werkende internet verbinding en een klein programmaatje wat simpel van de TeamViewer website te downloaden is (TeamViewerQS.exe wat te vinden is onder de knop "Downloads"). De hulp verlener kan er ook voor kiezen om het programmaatje naar de ander te mailen, op voorwaarde dat de mail van die persoon werkt natuurlijk. Het bestand klakkeloos mailen zal waarschijnlijk niet lukken omdat veel providers bestanden met de extensie .exe weigeren wegens virus gevaar. Gebruik daarom bij voorkeur een public link van je Dropbox account.

Het TeamViewer programmaatje hoeft niet te worden geïnstalleerd. Het kan gewoon gestart worden. Daarna presenteert het programma twee getallen: Een unieke ID code, en een eenmalige PIN code. De ID code is uniek voor de computer waar dit programma op draait. De PIN code is elke keer anders als je het programmaatje draait. Op die manier weet je zeker dat niemand zomaar toegang krijgt tot je computer als dat niet de bedoeling is.
De hulp behoevende geeft de ID en PIN code door aan de hulp verlener en die kan daarmee de computer van de hulp behoevende overnemen. De hulp behoevende hoeft nu in principe niets meer te doen, tenzij de computer opnieuw opgestart moet worden. Want dan moet het programmaatje weer opnieuw gestart worden. Dan zal de ID code hetzelfde zijn als daarvoor, alleen de PIN code zal echter anders zijn. Het spreekt vanzelf dat de hulpverlener die nieuwe PIN code weer nodig heeft om de hulp verder te voltooien.

De Techniek


De techniek achter al dit moois is even eenvoudig als geniaal. Beide programma's, zowel het programmaatje op de computer van de hulp behoevende, als ook het programma van de hulp verlener maken contact met een server van TeamViewer via poort 80. Dat is dezelfde poort die ook web browsers gebruiken. Daarom is het niet nodig om firewall instellingen te veranderen, want poort 80 staat normaal gesproken altijd open. Anders zou je niet over het web kunnen bladeren.
Op die manier weet de server van TeamViewer waar de beide spelers zich bevinden en is het vervolgens een koud kunstje om die twee met elkaar door te verbinden.

Kortom, geen gedoe met firewall en router instellingen. En ook geen problemen met administrator rechten, want er hoeft niets geïnstalleerd te worden.

Grappig


Een grappige functie van TeamViewer is om de sessie op te nemen, zodat je naderhand kunt terugkijken naar alles wat er gebeurd is. Op die manier kan de hulpbehoevende er ook nog iets van leren!

En het leuke is dat alles nog in het Nederlands is ook, want er zijn nog hele volksstammen die moeite hebben met begrijpend Engels lezen.