Internet & Applicaties

Mijn Overstap Van XS4ALL Naar Ziggo


Verboden voor xs4all Pas in 2003, toen Napster al lang en breed ter ziele was, werd mijn woonplaats aangesloten op de digitale snelweg. En meteen ben ik lid geworden van XS4ALL. In het begin met een snelheid van 128kbit/s. Dat was toen heel veel, want op de kabel in mijn woonplaats had de hele gemeente een back bone verbinding van slechts 4Mbit/s. Daar moest dus het hele dorp mee doen. Langzaam maar zeker werden de snelheden verhoogd naar 13Mbit/s down en 1Mbit/s up, het technische maximum wat mogelijk was. Pas in 2018 werd de ADSL opgewaardeerd naar VDSL en kon ik in principe 150Mbit/s halen. Mijn abonnement was echter 80Mbit/s down en daarbij kreeg ik ongeveer 34Mbit/s up. Snel genoeg voor mij. Maar voor die snelheden moest ik wel meer afrekenen dan een collega van me bij een andere provider met een glasvezelaansluiting van 500Mbit/s up en down.
Een jaar geleden ben ik verhuisd naar een naburige gemeente. En daar was, met pair bonding, maximaal 50Mbit/s down en 5Mbit/s up haalbaar. Gewoon omdat KPN het veel belangrijker vindt om de aandeelhouders tevreden te houden dan te investeren in hun netwerk. Gelukkig kon ik als XS4ALL klant gratis gebruik maken van pair bonding. Anders had ik slechts 25Mbit/s down en 2.5Mbit/s up gekregen. Even voor de duidelijkheid, dat was in 2020 nog steeds zo.

Al in 1985 had onze Nederlandse visionair Chriet Titulaer voorspeld dat in het jaar 2000 heel Nederland aangesloten zou zijn op het glasvezel netwerk. Hij stond trots te vertellen wat je allemaal met zo'n glasvezel kon. Let wel, in 1985 was het internet er nog niet eens voor het normale publiek. Alleen jammer dat KPN zich nooit iets van Chriet Titulaer heeft aangetrokken. Daarom heeft de helft van Nederland 35 jaar na zijn voorspelling nog steeds geen glasvezel!

"Het netwerk van Nederland", zoals KPN zijn netwerk trots weet te noemen, is dus eigenlijk maar het netwerk van half Nederland. De andere helft zijn ze gewoon vergeten. Als je lid wordt krijg je gratis super Wifi erbij. Wat moet je met super Wifi als je er geen internet bij krijgt?

Toen het allemaal echt XS4All was heb ik die lage snelheden geaccepteerd. XS4All was namelijk een uitzonderlijke internet provider. Het was de enige die IPv6 al heel vroeg op orde had. Ze leverden een vast IP adres. Ze leverden een uitzonderlijk goed modem en als je daar niet tevreden mee was mocht je zelfs een eigen modem aansluiten. Je had toegang tot een shell server, je kreeg een SIM kaartje om mobiel ook internet te hebben en nog veel meer. Ze hadden ook een geweldige helpdesk, die je eigenlijk niet eens nodig had.
Kortom, ik heb de meerwaarde van XS4ALL al die tijd gewaardeerd en heb nooit de behoefte gevoeld om over te stappen, zelfs niet terwijl de rest van de wereld mij wat internetsnelheid links en rechts tegelijk inhaalde.

Maar helaas, XS4All is niet meer. Het is KPN geworden, het bedrijf wat claimt het beste netwerk te hebben. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat je daarvoor wel moet gaan verhuizen. In mijn gemeente wordt momenteel glasvezel aangelegd en men belooft over 7 jaar de hele gemeente aangesloten te hebben. Daar ga ik niet meer op wachten.

Ziggo Het enige alternatief hier is Ziggo. Ik heb daar veel verschillende verhalen over gehoord. Dus ik wil dat eigenlijk eerst wel even uitproberen, voordat ik mijn oude verbinding opzeg. Zeker met de situatie aan het begin van 2020 is het voor mij ondenkbaar om zonder internet te komen zitten omdat tijdelijk een monteur niet langs kan komen als het niet mocht werken.
Ziggo 1 Euro deal Maar toen kwam de Euro deal. Een jaar lang telefoon en internet voor slechts 1 Euro per maand meer. Ik had namelijk al TV van Ziggo. Dus voor 1 Euro per maand wil ik de kabel wel uitproberen, naast mijn oude vertrouwde XS4ALL verbinding (voor zolang dat nog werkt). En dan zien we nog maar wanneer ik het oude abonnement ga opzeggen.
Die deal van die ene Euro houdt echter wel in dat ik slechts 25Mbit/s down en 2.5Mbit/s up krijg, je kunt niet alles hebben. Maar dat is eigenlijk hetzelfde als wat ADSL hier zonder pairbonding maximaal haalt voor €45 per maand meer! Nu blijkt dat de uplink zelfs twee keer zo hoog is dan wat ze beloven (niet verder vertellen hoor). Momenteel ben ik in mijn vrije tijd druk aan het verbouwen, dus de behoefte aan supersnel internet heb ik momenteel toch niet zo heel erg. Zeker niet als ik er zo’n €500 op jaarbasis mee kan verdienen. Ik zie wel wanneer ik mijn abonnement verhoog naar een "normale" snelheid.

De Eerste Ervaringen Met Ziggo


Ik heb de knoop doorgehakt. Ik ga het proberen. En mijn eerste ervaring is super. OK, ten opzichte van XS4All moet ik een hoop inleveren wat techniek en diensten betreft, maar ik zie het er nog van komen dat ik dat vroeger of later toch zal moeten afstaan nu XS4ALL onder de KPN vlag valt.

Omdat ik niet precies wist wat er allemaal ging veranderen heb ik de overstap maar telefonisch geregeld. Ik bezit namelijk 3 smart cards, en die wil ik echt niet kwijt. Tegenwoordig moet je smart cards namelijk huren, voor €2 per maand. Maar geen nood, de smart cards mocht ik houden en die blijven werken.
Ik kreeg tijdens het gesprek nog wel te horen dat we een extra zender pakket hebben wat niet meer bestaat. Het is vervangen door een ander pakket, met dezelfde inhoud, voor €2 per maand minder. Dat is mooi, dan heb ik dus voor -€1 euro per maand internet.
Ik heb geen behoefte aan vaste telefoon aansluiting. En dat hoef ik ook niet af te nemen, volgens de vriendelijk helpdesk medewerker. Om een 44 minuten lang gesprek kort te houden, die telefoon moest er wel bij, anders kon hij de aanbieding niet goedgekeurd krijgen. Maar ja, boeien, dan halen we die telefoon er later gewoon af als ik mijn snelheid laat verhogen.

CI+ module en Smart Card De volgende dag komt er een pakketje binnen van Ziggo. Hmm, wel een heel klein pakketje. Daar bleek een CI+ module in te zitten, met een smart card. Daar had ik niet om gevraagd, maar nu heb ik mooi een smart card extra, gratis.

Een dag of 2 later komt een groter pakket binnen met het modem erin. Aansluiten was een fluitje van een cent. Splitter op de antennedoos schroeven stekkers erin. FF wachten! En hopla het werkt.

Ziggo modem En de Wifi is lekker sterk! Dat is echt een heel verschil met de routers van een paar jaar geleden. Als je daar gebruik wilde maken van een Ziggo Hotspot van iemand anders dan moest je je telefoon bij de gastheer/vrouw door de brievenbus naar binnen steken om nog signaal te hebben. Maar dat is met deze box echt niet nodig!

En, jammer genoeg, heb ik een IPv6 adres gekregen. Waarom is dat jammer. Dat komt omdat Ziggo helaas gebruik maakt van DS-Lite. Dat betekent dat je het IPv4 adres dan met vele andere klanten moet delen. En dat betekent weer dat je zelf geen poorten meer open kunt zetten. Hoe graag ik ook IPv6 zou willen houden, ik wil eigenlijk wel mijn eigen IPv4 adres hebben.
Dat kun je heel gemakkelijk via de helpdesk chat dienst aanvragen. Maar daar moet je wel een paar dagen mee wachten, want het modem was bij hun in het systeem nog niet aangemeld. Afijn, een paar dagen later had ik dan mijn eigen IPv4 adres. Maar helaas geen IPv6 adres meer. Volgens de helpdesk medewerker gaat er ooit nog wel een keer een full stack IPv4 en IPv6 komen. Maar dat wordt al jaren beloofd. Ik zal mijn adem daarvoor maar niet inhouden totdat dit werkelijkheid geworden is.

Na een paar dagen testen kan ik niet anders zeggen dan dat het prima werkt. Ook contact met de helpdesk gaat prima. Het lijkt er warempel op dat ze weten waar ze het over hebben, ongeacht wie je aan de chat krijgt. Dat de downloadsnelheid de helft is van wat ik gewend ben merk ik tijdens het normale internetten niet eens.
Ik heb zelfs de Wifi hotspot aangezet, waarmee anderen dus gebruik kunnen maken van mijn internet verbinding. En dat geeft mij het recht om dat dan ook bij andere Ziggo gebruikers te doen. Gaaf.

Eigen Router


Maar ja, de ingebouwde router in het modem van Ziggo is wel een flinke stap terug ten opzichte van de Fritz!box die ik gewend ben. De Fritz!box moet ik helaas inleveren. Maar na even zoeken op het internet blijkt dat de Unifi Secure Gateway niet eens zo heel duur is. Vergeleken met andere routers is hij zelfs heel goedkoop. Die wil ik.
Unifi Security Gateway Nu kun je in het Ziggo modem je router aanwijzen als DMZ apparaat. Dat betekent eigenlijk dat al het ongevraagd binnenkomende internetverkeer naar dat apparaat wordt doorgestuurd. Op de nieuwe router kun je dan met NAT regels bepalen welke poorten je open wilt zetten. Maar dat betekent wel dat je twee routers na elkaar hebt.
Beter is het om het modem in Bridge mode te zetten. Maar daar zie ik geen optie voor. Maar wat blijkt, via de Ziggo helpdesk kun je vragen om je modem in Bridge mode te laten zetten. Precies wat ik hebben wil.

Maar Bridge mode komt wel met een klein nadeeltje. In Bridge mode kun je maar een client aansluiten op je modem, en die client is dus je nieuwe router. Dit betekent dus dat het Wifi van het modem niet meer bruikbaar is. Automatisch kun je dan dus ook geen Ziggo Hotspot meer aanzetten en verlies je dus het recht om bij andere Ziggo klanten gebruik te mogen maken van hun Ziggo hotspot.
Mocht je besluiten om je modem ook in Bridge mode te laten zetten, zet dan in je account de Ziggo Hotspot eerst uit, voordat je contact opneemt met de helpdesk. Want zolang dat aanstaat kunnen ze je niet helpen. Doe dat liefst minstens een dag van te voren, want het kan even duren voordat het in hun systeem verwerkt is.

De Unifi Security Gateway in combinatie met het in Bridge mode geplaatste Ziggo modem werkt uit de kunst. Je kunt gemakkelijk een gastnetwerk aanmaken, waarmee je dus een gescheiden netwerk maakt waar de gebruikers alleen maar naar het internet kunnen. Ze kunnen dus niet bij je eigen netwerk.
En ook het aanmaken van een VPN server is een fluitje van een cent. Als je niet thuis bent, en je maakt verbinding met een onbetrouwbaar Wifi netwerk dan kun je fijn naar je eigen netwerk verbinden om zodoende onbespied te kunnen internetten.

De Kogel Is Door De Kerk


Eerst wilde ik de beide internet verbindingen een tijdje langs elkaar blijven gebruiken. Gewoon voor de zekerheid. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed gaat. Daarom heb ik na een paar dagen al mijn XS4All abonnement opgezegd. 19 juni 2020 was het zover. Ik ben van KPN verlost.

Ik: "Ik wil mijn abonnement opzeggen."
Helpdesk: "Waarom wilt u uw abonnement opzeggen, ik zie dat u al zo lang lid bent?"
Ik: "Omdat ik het KPN enorm kwalijk neem dat ze na 20 jaar wachten nog steeds geen fatsoenlijke snelheid kunnen leveren in mijn gemeente. XS4All kon daar niets aan doen, dus dat heb ik gedwee geaccepteerd. Maar nu XS4All niet meer bestaat geef ik de moed op."
Helpdesk: "We hopen u in de toekomst weer te mogen verwelkomen."
Ik: "Reken daar maar niet meer op. Als ik ooit nog over ga stappen, wanneer we eindelijk glasvezel hebben, zal het zeker geen KPN worden."

En Freedom Internet Dan?


Freedom internet De echte XS4All medewerkers zijn veelal vertrokken bij KPN. Zij hebben een alternative provider opgericht, Freedom internet geheten. Je zou kunnen zeggen dat dit het nieuwe XS4All is, dus alles wat XS4All was, maar dan onder een nieuwe naam. Nou ja alles, ze zijn nog aan het opstarten en veel van de XS4All extra’s zijn volgens mij nog niet geïntegreerd bij de nieuwe provider.
Ik vind het een mooi initiatief. Maar ik hou wat internetverbinding betreft niet van experimenteren. Het moet gewoon goed werken. Daarom wil ik in ieder geval geen founding member zijn. Ze zullen ongetwijfeld nog hier en daar tegen wat kinderziektes aanlopen.

Ik heb mezelf de vraag gesteld of ik uiteindelijk lid zou willen worden van Freedom Internet. Dat ligt er maar net aan of ik tevreden blijf met wat Ziggo me aanbiedt. Tot nu toe heb ik nog niet veel om over te klagen. OK de snelheid is nog even niet al te hoog, maar dat is mijn eigen keuze. Ik heb nog geen zin om meer te betalen dan €1 per maand. Maar na een jaar is deze aanbieding voorbij en zal ik het normale bedrag moeten gaan betalen.
Maar zolang we hier nog geen glasvezel hebben zal ik zeker niet overstappen naar Freedom Internet. Het waardeloze KPN netwerk dwingt me dan om weer pair bonding aan te laten zetten. En dat kost bij Freedom iets van €12,50 per maand extra. Ik snap wel dat ze dat moeten omdat dit een prijs is die ze weer aan KPN moeten afdragen. Maar eigenlijk klopt het niet. Omdat we gezegend zijn met een waardeloos netwerk moet je meer betalen en krijg je minder dan iemand die toevallig wel in de goede hoek van Nederland woont. Maar ja, dat is weer de schuld van KPN. En dan vinden ze het raar dat ik nooit meer een KPN klant wil worden.