Internet & Applicaties

Bing Versus Google


Zoals je elders op deze pagina's al kunt lezen ben ik niet echt een Microsoft fan. Maar zo nu en dan wordt mijn hulp ingeroepen door mensen die niet beter weten en vast blijven houden aan Microsoft. Zo ook toen ik een gloednieuwe laptop een beetje fatsoenlijk in moest richten. Een van de dingen die ik wilde regelen was het installeren van k-lite, een mega codec pakket voor de Microsoft Mediaplayer. Oorspronkelijk kent de MS Mediaplayer namelijk bijna niets. Bij elk filmpje wat je hem voorschotelt begint hij te kermen en wil hij de juiste codec downloaden. En dat is mij vroeger vaker niet gelukt dan wel. Maar met k-lite zou de Mediaplayer alles kunnen afspelen. Tof, dat is wat we willen, toch!

Nu wil het geval dat Internet Explorer nog steeds de enige web browser was die op die PC stond. Ik was namelijk nieuwsgierig of Windows ooit nog met het verplichte browser keuze scherm zou af komen (gebeurde dus mooi never nooit niet). En in Internet Explorer is Bing de standaard zoekmachine.
Dus ik tik, in al mijn onschuld, de zoekterm "klite" in het Bing zoek veldje en druk met volle moed op zoeken. Wat een troep kom je dan tegen zeg! De eerste 5 zoekresultaten hebben of helemaal niets met k-lite te maken, of ze verwijzen naar een website met een of andere duistere codec. Zou dat k-lite zijn dan? Even proberen. Neeeeen, ze willen dat ik een SMS stuur en dan sturen zij mij 3 SMS-jes aan €1,50 per stuk. In die SMS-jes staat een code en die moest ik invullen om het programma te kunnen installeren.
Duidelijk niet de codec waar ik naar op zoek was dus.

Toen heb ik even de hulp ingeroepen van een kennis die veel ervaring met k-lite heeft. Hij was verbaasd dat ik het niet had kunnen vinden en stuurde me een linkje. Daarna was installeren natuurlijk een fluitje van een cent.

Ben ik het downloaden van Windows software nu al verleerd? Of wacht eens.... Ik heb gezocht met Bing. Laten we dat nog eens overdoen met Google. Jawel, de eerste de beste link was al raak. Dus het is Bing die de zaak verziekt.
En dan ga je al snel denken aan sabotage omdat MS waarschijnlijk niet zo heel erg blij is met k-lite als verzamel codec. Waarschijnlijk hebben ze veel liever dat je MS codecs aanschaft. Dus het zal wel een complot zijn.

Proef Op De Som


Dan maar even de proef op de som. Laten we eens zoeken op...... IE9. Dat is duidelijk een Microsoft product, dus dat moet goede zoekresultaten opleveren.
Uhm, spreken we hier in Nederland misschien met z'n allen Chinees of zo? Vergelijk zelf de output van Bing maar eens met de output van Google in de hieronder getoonde schermafdrukken.

Resultaat met Bing

Resultaat met Google

Het slechte zoekresultaat naar de term k-lite is dus geen sabotage van Microsoft. De Bing zoekmachine is gewoon een waardeloos product. Het is gewoon wanprestatie. Of is het toch sabotage om opzettelijk altijd slechte zoekresultaten te leveren?

Een tijdje later probeer ik het gewoon nog een keer, nieuwsgierig als ik ben. Ik weet al niet meer waar ik op zocht, maar het had iets te maken met gratis software, zoals irfanview of infrarecorder of zo. De eerste de beste link die Bing me voorschotelde was een link naar de website van Softonics.
Nu is Softonics een website die pas na mijn overstap naar Linux is ontstaan. Maar zelfs ik ken zijn twijfelachtige reputatie inmiddels. Als je rommel wilt installeren, dan moet je daar zijn!
Dus Microsoft verdient liever een paar centen bij dan dat ze je behoeden tegen dit soort troep.

Let wel, deze resultaten zijn een momentopname. Het is zeer wel mogelijk dat momenteel Bing met betere resultaten komt. Maar mij foppen ze maar een keer, ik heb mijn lesje geleerd.

Toegift


Grappig, er bestaat zelfs een website die Google en Bing met elkaar vergelijken. Type op www.bvg.org een zoekterm in en zie de resultaten naast elkaar op een pagina verschijnen.
Voor de grap heb ik ook maar eens Windows7 als zoekterm gebruikt. Dat is geloof ik ook een Microsoft product. En weer is de eerste helft van de Bing pagina gevuld met onleesbare tekens. Zouden ze dat nou expres doen?

Nog een voorbeeldje: Laat beide zoekmachines maar eens naar elkaar zoeken. Dus in Bing zoek je naar Google, en in Google zoek je naar Bing.
Bing somt gewoon in een pagina of vijf allerhande Google pagina's per land op. Zoiets als: www.google.nl www.google.be www.google.cn www.google.ru www.google.co.jp www.google.de en ga zo maar door. Weinig zinvol allemaal, want dat had ik zelf ook wel kunnen verzinnen. Al zouden ze dan maar resultaten verzonnen hebben van landen die direct om Nederland liggen, maar ook die moeite hebben ze niet genomen.
Google geeft tenminste informatie die ik zelf niet zo gemakkelijk kan verzinnen.