Internet & Applicaties

Bye Bye Facebook


Eigenlijk hoort dit onderwerp niet bij de aanraders, want ik ben helemaal geen Facebook voorstander. Alhoewel, eigenlijk raad ik mensen aan om geen Facebook meer te gebruiken, dus is het in zekere zin toch een aanrader.

Begin 2018 is een groot schandaal aan licht gekomen waarbij Facebook heel veel privédata gedeeld heeft met een ander bedrijf. Dat ene schandaal is aan het licht gekomen, maar het lijkt me sterk dat dit het eneige bedrijf is geweest wat ten onrechte aan onze gegevens is gekomen. Vele bekende personen hebben toen uit protest hun Facebook pagina gewist. Zelf was ik er in 2012 al achter dat ik geen zin heb in het onnodige datagraaien van Facebook.

Ik heb een tijdje lang een Facebook account gehad. Vooral om te zien wat het was. Ik vind het een ongeorganiseerde puinhoop. Ik heb geen idee wat ik er mee moet. Wat doet Facebook nou meer dan wat ik op mijn website en met mijn email kan doen? Voor je het weet heb je een privé berichtje naar heel de wereld gestuurd. Ik krijg vrijwel dagelijks mailtjes van Facebook dat "vrienden" weer iets gepost hebben. Of dat er weer iemand jarig is (dat staat ook in mijn agenda). Of dat ze me al een hele tijd gemist hebben. Kortom: het voegt niets voor mij toe, ik kan er nix mee en ik doe er nix mee.
Maar dat is nog niet het ergste. Ik heb mezelf wel vaker ergens op een website aangemeld, waar ik er daarna niets meer mee deed. Maar Facebook begint mij te veel op Big Brother te lijken.

En let op! Whatsapp is ook van Facebook! Je bent dus gewaarschuwd.

Big Brother


Ik weet het, Google houdt ook alles van me bij. Maar bij Google weet ik waarom ze dat doen. Ze willen van alles van me weten om gerichter reclame aan me te kunnen sturen. Daar is, wat mij betreft, niets mis mee. Reclame krijg ik toch. En dan heb ik liever reclame over computers dan over penis verlengingsmiddelen (om zo maar iets te noemen). Op die manier blijft het grootste gedeelte van het internet gratis, en dat is me veel waard.
Sterker nog, Google stelt me in staat om zelf ook een klein zakcentje te verdienen door wat reclame op mijn site te tonen.

mijn kop op internet Maar Facebook verzamelt om het verzamelen. Die hebben nog nooit verteld waarom ze van alles van mij willen weten. Sterker nog, ze vertellen alles wat ze van me weten aan iedereen! Als ik niet op pas aan heel de wereld zelfs.
Wat doen ze bij Facebook met die informatie? Nu misschien nog niets. Maar dadelijk komt er iemand met een grote zak geld en dan liggen al mijn gegevens over de straat.

Ze weten bij Facebook zelfs welke web pagina's je allemaal bezoekt. Hoe doen ze dat? Voorwaarde is dat je ingelogd bent bij Facebook. De Facebook pagina hoeft niet persé open te staan. Een keer vergeten uit te loggen is al voldoende, zelfs als je computer tussendoor uitgeschakeld is geweest. Als je nu een pagina bezoekt die een Facebook gerelateerde koppeling bevat (bijvoorbeeld zo'n leuk duimpje) dan weten ze bij Facebook jouw hoofd bij dat duimpje te plakken. Kortom, ze weten dan al dat je daar geweest bent. Je hoeft zelfs niet eens op dat duimpje te klikken, het kwaad is al geschied.

Zo werd ik onlangs onaangenaam verrast toen ik mijn eigen kop zag verschijnen bij zo'n Facebook koppeling op een web pagina. Het was ondertussen misschien al weken geleden dat ik nog op Facebook gekeken heb. Maar kennelijk was ik niet goed uitgelogd. Al die tijd hebben ze me dus kunnen volgen, zonder ook maar iets nuttigs voor mij terug gedaan te hebben. Een griezelige gedachte als je het mij vraagt.

En ook als je zelf erg goed op je privacy let, bijvoorbeeld door je gegevens voor iedereen behalve je vrienden af te schermen. Of door niet al te veel persoonlijke dingen op Fadebook te zetten, dan nog loopt je privacy groot gevaar. Je "vrienden" hebben je getagged op een foto, of betrekken je op een andere manier bij hun virtuele uitgaansleven. Weg privacy, zonder dat ik daar zelf controle over heb.

Als je Facebook op je mobiele telefoon installeert weten ze meteen ook waar je allemaal naar toe gaat, met we je om gaat en wie daar allemaal weer bij hoort. Stel je bent bij vrienden. En zoals dat gebruikelijk is mag je bij die vrienden gebruik maken van hun Wifi verbinding. Dan gaat Facebook meteen linkjes leggen tussen iedereen die al eerder met dat netwerk verbonden is geweest.
En zo zijn er nog talloze andere manieren waarop Facebook links gaat leggen die ze geen ene moer aangaan.

Duistere Types


Stel ik ben een stalker (ik zeg stel ik ben een stalker, we doen even net als of dus). Ik kom in een winkel waar een leuk mokkeltje werkt. Ze draagt, zoals gebruikelijk in die winkel, een naamplaatje. Ik zoek haar naam op Facebook op en vind daar een schat aan informatie waar ik haar fijn mee lastig kan vallen.

En wat is het hier heerlijk op vakantie! Lekker nog twee weekjes niets doen en elke avond lekker op een terrasje in Benidorm genieten. En het daarna raar vinden dat inbrekers wisten dat je niet thuis was.

Ik begrijp echt niet wat de mensen bezielt om heel hun ziel en zaligheid open en bloot op internet te zetten.

Weg Met Facebook


Ik doe er niets mee. Dus wat mij betreft mag het weg. Als Facebook helemaal jouw ding is mag je het wat mij betreft best houden hoor. Maar ben gewaarschuwd, ze weten misschien nog meer van je dan Google, maar ze vertellen er niet bij wat ze met die wetenschap allemaal van plan zijn. Ik heb mijn account in ieder geval gewist.

Er zijn twee opties om je Facebook account te wissen. Een tijdelijke optie, en een meer definitieve optie. Met de tijdelijke optie kun je er voor kiezen om een tijdje je Facebook account te deactiveren. Je gegevens blijven echter voor je vrienden en misschien wel voor heel de wereld zichtbaar. En als je wilt kun je nog wel mailtjes krijgen als je vrienden weer iets leuks posten op Facebook. Of beter gezegd, als je dat niet wilt kun je dat uitschakelen, want standaard staat die optie aan.
Met de definitieve oplossing wordt je hele profiel gewist, zodat ook je vrienden niets meer van je kunnen zien. Maar of je gegevens ook werkelijk uit de database van Facebook verdwenen zijn is nog maar de vraag. Er kunnen echter geen nieuwe gegevens meer bij komen.

Je Facebook account tijdelijk deactiveren


Als je nog niet zeker weet of je wel zonder Facebook kunt leven, dan is het mogelijk om tijdelijk je Facebook account te deactiveren. Al je gegevens blijven bewaard. En als je weer terug wilt log je gewoon weer in op je account en je kunt weer verder Facebooken.
Maar dat is hier ons doel niet. Om je account tijdelijk te deactiveren ga je als volgt te werk:

stap 1

Stap 1
Log op de normale manier in op je Facebook account. Kies nu rechts boven bij je Startpagina de optie "Accountinstellingen".


stap 2

Stap 2
Kies in het linker menu op deze pagina voor "Beveiliging".


stap 3

Stap 3
Kies onderaan de pagina die nu verschijnt de optie "Je account deactiveren".


stap 4

Stap 4
Op de pagina die je nu te zien krijgt proberen ze je nog op andere gedachten te brengen door wat foto's van vrienden te laten zien die je misschien zullen gaan missen. Jammer dan. Mijn echte vrienden weten wel hoe ze me kunnen bereiken. Die hebben mijn telefoonnummer, mijn e-mail adres en mijn huisadres. Dus dat hoeft geen reden te zijn om lid te blijven.

Je moet een reden opgeven waarom je wilt vertrekken. Vul maar wat in, het hoeft niet persé de waarheid te zijn. Liever niet zelfs, je wilt namelijk bij Facebook weg omdat ze toch al te veel van je weten.

Vergeet niet een vinkje te plaatsen bij "Afmelden van toekomstige e-mails van Facebook". Anders blijven ze je lastig vallen met allerlei onzin waar je al van af wilt.

Klik tenslotte op de "Bevestigen" knop.

Je moet nu nog wel een keer je wachtwoord in typen, anders zou iedereen die toevallig op jouw account bezig is jou onvrijwillig kunnen deactiveren. En je moet nog een Captcha invullen, je weet wel, zo'n plaatje met slecht geschreven letters wat je over moet typen om te bewijzen dat je een mens van vlees en bloed bent.
En dan krijg je een e-mailtje van Facebook met een bevestiging dat je inderdaad tijdelijk gedeactiveerd bent.

Als je later spijt krijgt kun je je account weer heel eenvoudig opnieuw activeren door opnieuw op je account in te loggen met je e-mail adres en je laatste wachtwoord.

Je Facebook account definitief verwijderen


Het definitief afscheid nemen van Facebook is eigenlijk nog eenvoudiger. Alleen hebben ze de link naar de uitschrijfpagina niet op Facebook zelf staan, of ze hebben het heel erg goed verstopt. Natuurlijk willen ze het je niet al te gemakkelijk maken om jezelf definitief uit te schrijven.

Klik op op deze link om op de uitschrijfpagina van Facebook te komen. Als je nog niet ingelogd bent krijg je eerst nog de kans om dat alsnog te doen, anders wordt je meteen doorgelinkt naar de juiste pagina. Na aanmelden moet je je wachtwoord nog een keer invoeren ter controle.

stap 1

Stap 1
Als je echt je account wilt verwijderen druk je hier gewoon op "Mijn account verwijderen". Gemakkelijker kan het niet.


stap 2

Stap 2 Ze vragen je nog een keer om je wachtwoord, om er zeker van te zijn dat jij het bent. Je account per ongeluk wissen doe je dus niet al te gemakkelijk. Je moet ook de tekst op beide plaatjes overtypen om te bewijzen dat je een mens bent.
Let op, het zijn twee plaatjes. In mijn geval was het eerste plaatje een beetje slecht leesbaar. Als je er echter helemaal geen chocola van kunt maken kun je om twee andere plaatjes vragen of de tekst laten voorlezen.


stap 3

Stap 3 Dit is eigenlijk geen stap meer, want je account is nu gewist. Je krijgt nog een bevestigingsmail van Facebook dat je account echt is gewist.

PS: Moet dat trouwens niet "UW account" zijn?

Ze vragen dit keer niet eens meer waarom je geen lid meer wilt blijven. Ook hebben ze blijkbaar de moed opgegeven om je over te halen om alsnog af te zien van je opzegging. Wel geven ze je nog 14 dagen de tijd om op je beslissing terug te komen. Als je binnen 14 dagen opnieuw inlogt wordt de opzegging nog ongedaan gemaakt. En daarna is het het definitieve einde van Facebook......

Is Mijn Data Echt Weg Als Ik Opzeg?


Dat is een goede vraag. De een zegt van wel, de ander zegt van niet, en ik zelf denk ook van niet. Je data is alleen niet meer bereikbaar voor jou, je vrienden en de rest van de Facebook gebruikers.
Het kan echter zijn dat je data nog wel beschikbaar is voor adverteerders en andere bedrijven die informatie bij Facebook afnemen. Het kan zelfs zo zijn dat die bedrijven een kopie gekregen/gemaakt hebben van jouw data. Dus al zou Facebook je data niet meer hebben, dan hebben derde partijen misschien nog wel een kopietje. En daar kun je niet veel aan doen.

Het enige wat ik zou kunnen bedenken is om je profiel eerst helemaal leeg te maken voordat je het opzegt. Maar dat zou ook wel eens een vals gevoel van veiligheid kunnen zijn. Ik heb in ieder geval die moeite niet genomen omdat het volstrekt onduidelijk is wat ze allemaal al over me weten en waar ik dat zou kunnen wissen.

Ik Ben Niet Alleen


Er zijn meerdere mensen die net zo over Facebook denken als ik, of misschien nog een stapje verder gaan. Hieronder zijn een paar links met andermans visie op Facebook:

Leuker leven met minder facbook
Nederlanse tieners gaan massaal weg bij Facebook
Top 10 reasons you should quit Facebook
En in maart 2018 was er het Cambridge Analytica schandaal, waarbij gegevens van 50 miljoen Facebook gebruikers misbruikt zijn voor politieke manipulatie. De oprichter van Whatsapp, Brian Acton, riep toen mensen op om weg te gaan bij Facebook met de hashtag #DeleteFacebook. Zelfs Elon Musk heeft toen de Facebook pagina's van Tesla en SpaceX van Facebook verwijderd! Steve Wozniak, Playboy en nog vele anderen hebben dat voorbeeld gevolgd.

Arjen Lubach heeft dat ook nog eens heel netjes verwoord in april 2018. Ik zou het zelf niet beter gezegd kunnen hebben. Dit is echt een aanrader!

Proef Op De Som


Ik heb even de proef op de som genomen. Ik heb een Facebook account aangemaakt met een pseudoniem als naam. Daarna ben ik wat willekeurige vriendschapsverzoeken gaan sturen, aan totaal vreemden en aan een aantal mensen die ik zelf ken. Ook heb ik vriendschapsverzoeken gestuurd naar hun vrienden.

Na een dag had ik, ik bedoel mijn pseudoniem, al 21 bevestigde vrienden die me niet eens vroegen wie ik nu eigenlijk ben of waar ik hen van ken. In totaal heb ik de eerste dag slechts van 3 mensen de vraag gekregen waar ik ze van ken. 21 andere hebben me gewoon klakkeloos geaccepteerd.

Ik denk dat er dus hele volksstammen zijn die ieder vriendschapsverzoek zo maar accepteren om maar lekker veel vrienden te krijgen. Een van mijn nieuwe "vrienden" had er zelfs al 4434! Waarvan mijn alter ego er dus een is :-)

Dit klinkt misschien wel grappig, maar bedenk dat je eigen privacy mede afhankelijk is van dit soort personen! Als je vrienden hebt die zo maar iedereen toelaten als vriend wordt alles wat je met hen deelt ook voor hun vrienden toegankelijk.

Vooral het gebrek aan controle over je eigen gevens vind ik dood eng. Gelukkig ben ik er nu van verlost.