Internet & Applicaties

Dropbox


Interessant aanbod: Meld je via deze web pagina aan op Dropbox een krijg gratis 500MB extra online opslag ruimte! Klik daarvoor op de blauwe "Download Dropbox" knop op deze pagina, registreer je op de Dropbox website, download de software en installeer deze op je PC en je hebt je eerste bonus van 500Mb al te pakken.
Voer daarna nog 5 van de 7 opdrachten uit op je persoonlijke Dropbox pagina onder "Get Started" en krijg er nog eens 250Mb gratis bij. De gemakkelijkste opdrachten zijn: 1 Bekijk even het promotiefilmpje, 3 plaats een bestand in je Dropbox, 4 installeer Dropbox onder het zelfde account op een andere computer en 5 deel een folder met vrienden. Opdracht 2 (installeer Dropbox) had je al uitgevoerd. Als je moeite hebt met een van de opdrachten zou je nog kunnen overwegen om opdracht 7 uit te voeren, installeer Dropbox op je mobiele telefoon.

Tot april 2012 kreeg je 250MB extra ruimte via dit zogenaamde referal programma. Iedereen die zich aanmeldde via jouw account leverde jou en de nieuwe gebruiker 250MB extra ruimte op, tot maximaal 8GB aan gratis web disk ruimte.
Vanaf april 2012 is dat verdubbeld, zelfs met terug werkende kracht. Dus iedereen die zich via jouw account aanmeldt, of aangemeld heeft, levert je 500MB extra ruimte op, tot een maximum van 16GB. Je kunt dus niet zeggen dat ze niet gul zijn daar bij Dropbox.


Dropbox. Ik had er al eerder over gehoord en vond het toen al een leuk idee. Alleen wat moet je ermee? "Dat komt nog wel een keer", dacht ik toen. Totdat ik door een stel vrienden nog een keer op het bestaan van Dropbox werd gewezen. Het werd tijd voor me om er eens een uurtje in te steken.

Heb jij dat nooit?

  • Dat je een groot bestand, of misschien wel honderd foto's van je 12 Mega pixel camera naar iemand anders wilt opsturen? Dat lukt mooi niet met de standaard e-mail. Veel providers leven nog in de 20ste eeuw wat e-mail betreft. Ze bieden een mailbox aan van wel 10MB, en de maximum grootte van een e-mail die je verstuurt of ontvangt mag maar liefst 1,5MB groot zijn. Dat is meer dan een hele floppy vol! Maar ja, anno 2022 is dat natuurlijk niets meer. Misschien net 1 foto, die je al kleiner hebt moeten maken.
  • Je hebt waarschijnlijk meer dan één computer en het bestand wat je nodig hebt staat juist op die andere computer. En die staat uit. Of sterker nog, het bestand staat op de desktop computer thuis en je bent met je laptop op school. Kun je dus mooi niet bij je huiswerk.
  • Of je bent onderweg en hebt helemaal geen computer of USB stick bij je met het bestand wat je net nu nodig hebt. Maar het bestand staat wel op de laptop die thuis netjes opgeborgen in een tas naast de kast staat.
  • Je bent met je laptop, met al je belangrijke bestanden erop, onderweg. Maar je laat de laptop uit je handen kletteren, helemaal aan gruzelementen. Weg data.
  • Je maakt samen met nog een paar andere mensen de nieuwsbrief voor je vereniging. Dus sturen jullie alle kopij en foto's die daar bij horen steeds per mail heen en weer. Welke versie van de nieuwsbrief was nu ook al weer de laatste? Het zou veel gemakkelijker zijn als iedereen een gezamenlijke map op zijn computer had staan waar steeds de laatste versie in te vinden is.

dropbox folder Voor al deze, en nog veel meer "problemen" heeft Dropbox een schitterende oplossing. En het mooie is: als je aan 2GB voldoende hebt, is de oplossing nog gratis ook. Meer kan ook, want door anderen uit te nodigen krijg je per nieuw lid 500MB extra ruimte (tot 16GB).
Als je nog meer wilt dan zul je er voor moeten betalen. Maar als je zo'n grootverbruiker bent zul je dat er vast wel voor over hebben. Echter om Dropbox te leren kennen heb je voorlopig aan je gratis quota wel even voldoende.

En het aller mooiste is dat Dropbox op alle platformen werkt. Het werkt op Linux, Mac en Windows en op diverse mobiele telefoons. Ook is Dropbox via een webinterface te benaderen, zodat je overal bij je Dropbox kunt. Het gebruik van alle platformen tegelijk is ook geen probleem.

Klik hier en verdien 500MB extra webdisk ruimte voor jou en voor mij Voor de ongeduldigen onder ons is hier alvast de download link voor de promotie code. Als je je aanmeldt via deze link krijgen we alle twee 500MB extra gratis webruimte, bovenop de standaard gratis 2GB. Deze link staat ook onderaan de pagina. Dus als je eerst het naadje van de kous wilt weten kun je je ook onderaan de pagina aanmelden.

Wat Doet Dropbox Precies?


Dropbox creëert een speciale map ergens op je computer. Alles wat je in die speciale map stopt wordt automatisch gesynchroniseerd met je Dropbox webdisk. Andere computers waarop je Dropbox hebt geïnstalleerd worden ook automatisch gesynchroniseerd met je Dropbox webdisk zodra die aanstaan. Je hoeft verder dus niets te doen. Je plaatst het bestand Marietje.jpg in je Dropbox map op computer A, en twee tellen later staat datzelfde bestand ook op je Dropbox webdisk en in de Dropbox van computer B, en C, en D, en.... En als je niet anders wilt, ben jij de enige die die bestanden kan zien en gebruiken.
dropbox synchroniseert Standaard heb je dus 2GB aan gratis webdisk ruimte. Dat is dan ook de maximale grootte van je lokale Dropbox map. Als je meer in je lokale Dropbox map plaatst dan zal het programma aangeven dat hij niet alles meer kan synchroniseren omdat je je maximum quotum bereikt hebt.

Het synchroniseren van grote bestanden of grote hoeveelheden bestanden gaat waarschijnlijk wat trager omdat de upload snelheid naar het internet meestal aan de krappe kant is. Dropbox geeft per bestand aan of het helemaal gesynchroniseerd is met je webdisk.
De download snelheid van de meeste internet abonnementen is tegenwoordig dusdanig hoog dat de vertraging bij het ontvangen van nieuwe of ge-update bestanden redelijk snel gaat. Dat neemt echter niet weg dat het synchroniseren toch enkele uurtjes kan duren als je je Dropbox webdisk van 2GB helemaal van nul af aan moet binnenhalen bij een nieuwe installatie.
Dropbox doet er alles aan om de vertraging en daarmee ook de verbruikte internet bandbreedte tot een minimum te beperken. Zo worden bij wijzigingen aan een bestaand bestand alleen de wijzigingen doorgestuurd, in plaats van het hele bestand. Ook wordt er gekeken of er ergens in je huidige netwerk een computer staat die het bestand al heeft, dan hoeft het niet nog een keer via het internet verstuurd te worden.

Dit is het basis idee achter Dropbox. Het houdt de data in je lokale Dropbox synchroon met je Dropbox webdisk, en op al je computers. Maar je kunt er nog zoveel meer mee!

Grote Bestanden Delen


Stel je hebt een groot bestand van pak hem beet 70MB. Of je hebt 100 foto's met een totale omvang van 140MB. Of je hebt een bestand met de naam eenprogramma.exe, wat misschien maar 50kB groot is. Nu wil je dat bestand of die foto's gaan versturen naar een of meerdere vrienden of familie.
Per e-mail gaat dat niet lukken. Een goede mail provider staat e-mails met een maximum grootte van zo'n 25MB toe. En bestanden met de extensie .exe krijg je al helemaal niet verstuurd, want die zijn gevaarlijk en worden steevast door veel mail providers geweigerd. Ook al is het bestandje maar 50kB groot.

Je raadt het waarschijnlijk al. Je kopieert het bestand, of de bestanden, gewoon in je Dropbox map. Maar dan? Er zijn 2 manieren hoe je nu verder kunt.

dropbox delen Als je weet dat de ontvanger ook een Dropbox gebruiker is, dan kun je het bestand, of de hele map waar de bestanden in staan, delen met die gebruiker. De ontvanger krijgt dan van Dropbox een e-mail waarmee hij of zij het bestand of map kan accepteren. Daarna kan hij/zij de bestanden in zijn/haar eigen Dropbox map terugvinden.
Let op! Bestanden en mappen die je zo met anderen deelt kunnen door die ander gewijzigd of weggegooid worden. Ze zijn dan dus ook op jouw computer(s) gewijzigd of weg! Als je de computervaardigheden van die ander dus niet vertrouwt kun je het beste alleen kopiën van belangrijke bestanden op die manier delen.

Als je de bovenstaande manier te omslachtig vindt, of de ontvanger heeft geen Dropbox account, dan kun je ook een link sturen. dropbox link Kopieer daarvoor het bestand wat je wilt versturen in de speciale Dropbox\Public map. Klik met de rechter muisknop op het bestand wat je wilt versturen en kies in het speciale Dropbox menu "Copy Public Link". Er wordt dan een speciale link naar dat bestand in je Dropbox webdisk op het klembord geplaatst.
Schrijf nu een mailtje aan de bedoelde ontvanger(s) en plak de link vanaf het klembord in de mail en verstuur deze. De ontvanger hoeft dan alleen nog maar op de link te klikken om de download van het bestand te starten.
Je kunt zo'n link ook naar meerdere mensen sturen. Op die manier kun je grote bestanden met veel mensen delen, terwijl je ze slechts een keer hoeft te uploaden. En dat oploaden gebeurt nog automatisch ook.
Zo'n link ziet er na het typen van Ctrl-V bijvoorbeeld zo uit:
https://dl.dropbox.com/u/11565220/oeio.......%20folder.rtf
Deze link verwijst naar de korte gebruiksaanwijzing die standaard door Dropbox in mijn Public map geplaatst werd. Ik heb de tekst voor de niet Engels sprekenden onder ons ook nog even vertaald.

Opmerking: Verstuur de uitnodiging niet te snel. Het kan enkele tientallen minuten duren voordat het bestand op je Dropbox webdisk beschikbaar is, afhankelijk van je internet upload snelheid en de grootte van het bestand.

Grote Bestanden Laten Opsturen


Met dropbox kun je heel gemakkelijk grote bestanden met anderen delen. Simpel door die bestanden in de public map te plaatsen en de link naar anderen te sturen, of door een map met anderen te delen. Maar wat nu als iemand die nog geen Dropbox heeft een groot bestand naar jou wil sturen? Natuurlijk wijs je hem of haar op het bestaan van Dropbox. Maar als dat niet helpt zijn er nog andere oplossingen.

Een van de manieren om grote bestanden naar je op te laten sturen was via www.airdropper.com. Het idee daarachter was dat je iemand een link kon sturen waarmee die persoon een groot bestand eenmalig kon uploaden naar jouw Dropbox. Maar deze dienst is niet meer gratis en kost meer dan de goedkopste betaalde versie van Dropbox.
Een alternatief voor airdropper is dropitto.me. Deze dienst doet eigenlijk het zelfde, maar is nog wel gratis. Nadeel is wel dat de maximum bestandsgrootte beperkt is tot 75MB.

Gelukkig is er een veel beter alternatief tegenwoordig, dat helemaal buiten Dropbox om gaat. Kijk maar eens naar wetransfer. Daarmee kun je bestanden tot 2 GB groot versturen of laten versturen, zonder dat dit een aanslag pleegt op je Dropbox capaciteit.
Sinds ik wetransfer ontdekt heb gebruik ik airdropper niet meer. Ik was dan ook onaangenaam verrast toen ik hoorde dat die dienst niet meer gratis was. Droppen dus, die airdropper.

Foto Album


Klik om het album te openen Standaard staat in je Dropbox de map Photos. Dit is een speciale map voor, ....... foto's natuurlijk. Door je foto's in deze map te plaatsen kun je er met het grootste gemak een foto album van maken. Maak bijvoorbeeld een map aan met de naam vakantie2022 en plaats daarin al je vakantie foto's. Klik daarna met je rechter muisknop op die map en selecteer in het Dropbox menu de optie "Copy Public Gallery Link". De link naar je foto galerij op je Dropbox webdisk wordt daarmee op het klembord gezet.
Nu kun je een mail gaan schrijven aan iedereen die je wilt uitnodigen voor het bedoelde album. In die mail plak je de link met Ctrl-V bijvoorbeeld. Alle ontvangers van die mail hoeven maar op de link in de mail te klikken om jouw foto album te bekijken.

Dit kan dus zonder dat je eigen computer aan hoeft te blijven staan, want alles wordt vanaf je Dropbox webdisk afgespeeld. Ook kost je dit maar een keer de upload bandbreedte, en dus niet steeds opnieuw voor iedereen die je foto's bekijkt. Je moet er wel even op letten dat je Dropbox de tijd geeft om alle foto's, die jij in je album kwakt, ook te uploaden naar je Dropbox webdisk. Bij een foto verzameling van enkele honderden eMBees kan dat wel even duren namelijk.

Door op de boven staande foto te klikken zie je een voorbeeldje van wat foto's die standaard door Dropbox op je webdisk worden geplaatst.

Dropbox Is Geen Backup Programma!


Sommige mensen beschouwen Dropbox als een gemakkelijk backup programma. In zekere zin is het dat ook wel. Maar het is niet onverstandig om ook nog backups op DVD, externe drive of tape te maken.
Maar ook als je niet de zelfdiscipline hebt om regelmatig goede backups te maken is een backup op Dropbox altijd nog beter dan helemaal geen backup natuurlijk.

Backups kun je het beste uit huis bewaren. Stel dat er brand uitbreekt, dan heb je in ieder geval je data nog. Dropbox slaat alle data die in je Dropbox map staat extern op in de cloud, dus wat dat betreft zit je goed. Maar als je, per ongeluk of expres, een bestand weggooit is het op alle computers weg. Of als je een bestand per ongeluk overschrijft met een ander bestand is het originele bestand ook weg, op alle computers die met Dropbox synchroniseren. Ook een virus kan bestanden weggooien of beschadigen. Dus als een van de computers waar je Dropbox op gebruikt is geïnfecteerd, dan loop je het risico dat de bestanden in de Dropbox map op alle computers beschadigd raken.
Met Dropbox kun je beschadigde of overschreven programma's tot 30 dagen geleden nog terug roepen. Erg handig als je binnen die tijd berouw krijgt. Maar na die tijd is het oude bestand onherroepelijk verdwenen, foetsie, verloren, kwijt en nog weg ook.

Camera Uploads


Sinds enkele jaren kan Dropbox nog een ander kunstje. Als je de Dropbox app op je Mobiele telefoon koppelt met je Dropbox account kun je er voor kiezen dat elke foto of video die je met je telefoon maakt automatisch wordt ge-upload naar je Dropbox account. Hiermee zijn je foto's en filmpjes automatisch gebackupt. En ze zijn meteen automatisch beschikbaar op je computer, zodat je niet moeilijk meer hoeft te doen met kabeltjes.
Als bonus krijg je er vaak ok nog tijdelijk een behoorlijke hoeveelheid Dropbox ruimte bij als je je op je mobiele telefoon aanmeldt. Dus als je toch elke twee jaar een nieuwe telefoon krijgt, is dat ook een goede manier om veel gratis ruimte erbij te krijgen en tegelijkertijd een backup te krijgen van je foto's en video's.

Dropbox Kan Nog Veel Meer


En dat zijn bij lange na nog niet alle mogelijkheden van Dropbox. Je kunt bijvoorbeeld een snelkoppeling van je Firefox profiel maken in je Dropbox map op al je computers. Daarmee zijn al je favorieten op al je computers gelijk. Een soortgelijk ding kun je doen met je e-mail contacten.
Er zijn zelfs mensen die Dropbox gebruiken om op afstand thuis een torrent download te starten. Stel je bit-torrent client zo in dat hij de torrent bestanden uit een map in je Dropbox map leest. Door nu, waar ook ter wereld, een nieuw torrent bestand in die map te plaatsen zal je thuis server automatisch beginnen met de download.

En zo zijn er nog heel veel andere slimme toepassingen voor Dropbox te verzinnen.

Veiligheids Waarschuwing


Op zich is Dropbox best wel goed beveiligd, de verbindingen en de data zijn namelijk gecodeerd. Dus onbevoegden kunnen de data niet afluisteren, of manipuleren. Maar de veiligheid van je documenten wordt niet alleen bepaald door hoe goed de service beveiligd is. De veiligheid wordt met name ook in grote mate beïnvloed door de manier waarop je met je Dropbox omgaat. En dan bedoel ik niet dat je je gebruikersnaam en wachtwoord geheim moet houden.

Je weet niet waar je data is opgeslagen. Waarschijnlijk ergens in de USA, waar de overheid in de vorm van de NSA toegang tot jouw data kan krijgen. Als je daar problemen mee hebt dan is Dropbox wellicht niets voor jou.

Wil Jij Ook Dropbox Gebruiker Worden?


Klik hier en verdien 500MB extra webdisk ruimte voor jou en voor mij Ik gebruik het nog maar pas, op het moment van dit schrijven dan toch, en wil het al niet meer missen. Als jij ook zo enthousiast bent, doe me dan een lol en meldt je aan door op de knop hiernaast te klikken. Daarmee krijg jij een bonus van 500MB extra webdisk ruimte (en een van mijn kennissen ook). Zo kunnen jullie samen sparen tot je in totaal 18GB gratis webruimte hebt (momenteel het gratis maximum 2GB + 16GB bonus). En jij begint met 2,5GB ruimte, in plaats van de standaard 2GB.
Telkens wanneer jij ook weer iemand uitnodigt zul jij ook nog eens 500MB extra schijfruimte krijgen als de genodigde zich ook daadwerkelijk aanmeldt. Zo kun jij ook sparen voor 16GB extra webdisk ruimte.

Heb je van iemand anders een Dropbox uitnodiging gekregen dan kun je beter gebruik maken van die uitnodiging in plaats van deze knop. Je hoeft met mij geen medelijden te hebben, ik heb al 18GB bij elkaar gespaard :-)