Internet & Applicaties

Internet Telefonie


Over het algemeen denkt men het eerste aan Skype als er gesproken wordt over internet telefonie. Eigenlijk is dat niet verwonderlijk, want Skype is een van de bekendste pioniers op het gebied van spraak communicatie via het internet. Maar strikt gesproken is Skype meer een vorm van instant messaging dan een echte telefonie oplossing. Je hebt er namelijk bijna altijd een computer, inclusief bijbehorende software voor nodig. Daarbij maakt Skype ook nog eens gebruik van een niet gestandaardiseerd, eigen protocol. Hierdoor heeft het heel lang geduurd voordat er Skype compatibele hardware kwam.
Daarentegen maakt echte internet telefonie gebruik van het zogenaamde SIP protocol. Dit gestandaardiseerde protocol staat het gebruik van echte telefoons toe, wat de toepassing loskoppelt van een computer en de keuze van hardware en aanbieders verruimt.

Maar wat beide systemen met elkaar gemeen hebben is dat de spraak inderdaad via het internet verstuurd wordt. Met als grootste voordeel dat dit een stuk voordeliger kan dan met de traditionele telefonie oplossingen.
Internet telefonie wordt ook vaak VoIP genoemd, wat Voice over Internet Protocol betekent, ofwel spraak over internet.

Lees deze pagina's maar eens door en zie hoe ook jij behoorlijk zou kunnen besparen op je maandelijkse telefoonrekening, zelfs zonder dat de computer altijd aan moet blijven staan. Je zult zien dat zelfs gratis bellen naar vaste nummers en 3,5 ct/min naar mobiele nummers tot de mogelijkheden behoort.

Skype


Skype Skype is met name populair onder de internationale bellers. Onderling kunnen Skype gebruikers gratis met elkaar bellen, ongeacht waar de twee bellers zich bevinden op deze aardbol. Goedkoper bellen kan dus niet.
Zo is Skype begonnen en groot geworden. Pas later heeft Skype extra diensten toegevoegd aan dit basis principe. Met Skype Out kun je bijvoorbeeld via Skype bellen naar vaste en mobiele nummers over zowat de hele wereld. Dit is vaak voordeliger dan normaal bellen omdat je alleen the last mile (de laatste meters) hoeft te betalen. Dus als je naar het buitenland wilt bellen kan dat een stuk voordeliger met Skype. Met je normale vaste of mobiele telefoon moet je namelijk de vaak erg hoge internationale tarieven betalen. Bel je via Skype Out dan kost een telefoontje naar Australië misschien wel minder dan bellen naar de buurvrouw.
Je kunt het ook omdraaien. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent dan bel je met Skype Out voor een paar centen per minuut naar huis, vooropgesteld dat je voordelig toegang hebt tot het internet.

Telefonie Of Niet?

Maar..... Skype is niet echt een telefonie dienst, het is meer een instant messaging systeem. Dat komt omdat Skype bijna niet los te koppelen is van de computer met bijbehorende software. Vroeger was Skype echt alleen op de computer te gebruiken. Tegenwoordig kun je het ook op je smart phone of tablet gebruiken. En er bestaan ook zelfs Wifi Skype telefoons.
Maar om gratis met elkaar te kunnen bellen moet je dus beide ingelogd zijn en ook dicht bij je computer blijven. Als je ingelogd bent op je computerkamer, dan hoor je mooi de bel niet rinkelen als je in de huiskamer gaat zitten eten.

voip globe Gelukkig heb elk nadeel zijn voordeel. Je kunt met Skype namelijk ook heel eenvoudig videobellen. Of met tekst berichtjes communiceren als je even stil moet zijn bijvoorbeeld. Je kunt ook eenvoudig groepsgesprekken maken, of je bureaublad delen met de tegenpartij, om maar eens een paar extra voordelen te noemen.
Je kunt met Skype echter geen 0800 en 0900 nummers bellen. Bellen naar 112 is ook niet mogelijk. Het is daarom dus zeker geen 100% vervanger voor vaste telefonie.

We hebben het hier over internet telefonie. Ik zal daarom niet ingaan op alle mogelijkheden die Skype biedt, want dat zijn er veel! Laten we het nu even over de prijs hebben waarmee je telefoneert naar vaste en mobiele nummers. Ik beperk me hier tot het noemen van slechts een paar tarieven, ze allemaal opnoemen zou een kopie worden van de Skype website. En tarieven kunnen wijzigen, zonder dat ik het weet. Voor het volledige overzicht van de actuele tarieven naar jouw bestemmingen kun je beter op de website van Skype kijken.
De prijzen die Skype voor bellen naar vaste nummers rekent is zo slecht nog niet. Vaste nummers kosten vanaf 2 cent per minuut met een starttarief van ongeveer 4 cent. Er zijn wat duurdere bestemmingen, maar zowat heel Europa, America en Australië zijn voor hetzelfde lage tarief bereikbaar. Het bellen naar mobiele nummers is niet goedkoop. Nederlandse nummers kosten 25 cent per minuut. Maar dat kost het bellen naar de meeste buitenlandse mobiele nummers ook. En dan bel je waarschijnlijk wel goedkoper dan met je normale telefonie aanbieder.

Maar wat nu als je onderweg bent en je hebt geen internetverbinding, maar je wilt wel voordelig naar een vriend in America bellen? Dat kan ook, met Skype To Go. Je belt met je vaste of mobiele telefoon naar een speciaal nummer in Nederland, daar geef je aan wat je bestemming is en je belt voor normaal tarief (naar het speciale Skype nummer) plus je Skype tarief naar America.

Beginnen Met Skype

Als je wilt beginnen met Skype heb je niet meer nodig dan luidsprekers, een microfoon en het Skype programma. Dat laatste kun je gewoon gratis downloaden van de Skype website. In een laptop zijn de luidsprekers en microfoon al ingebouwd.
Maar als je wat meer gaat Skypen dan zul je merken dat aan deze methode een paar nadelen kleven. Ten eerste kan iedereen meeluisteren, en dat is in openbare gelegenheden niet altijd wat je wilt. En hoezeer Skype ook zijn best doet om het te voorkomen, je blijft last hebben van echo en rondzingen. Je hoort dan je eigen stem, of de stem van de andere kant, meerdere keren na elkaar. Dat komt omdat je microfoon weer oppikt wat de luidsprekers weergeven. Stel het volume van de luidsprekers daarom niet te luid in.

Tip: Als je Skype een keer zonder investeringen wilt uitproberen en je hebt geen microfoontje bij de hand, dan kun je ook de oortjes van je muziekspelertje gebruiken als microfoon. De gevoeligheid zal niet hetzelfde zijn als van een echte microfoon natuurlijk, maar het werkt wel.

Met Headset

Headset De volgende stap is dan het aanschaffen van een headset. Die dingen kosten haast niets, en je houdt je handen vrij tijdens het Skypen. Een headset is vaak niet veel meer dan een koptelefoon met een microfoontje daaraan vast. Hier zul je dus geen last meer hebben van meeluisteraars en echo. Tenminste, als er echo is, wordt deze niet veroorzaakt door jouw zijde van het gesprek.
Voor deze oplossing moet je natuurlijk wel een koptelefoon en microfoon ingang op je computer hebben, anders zal dit niet werken.

USB Skype Telefoon

Skype telefoon Een USB Skype telefoon is eigenlijk helemaal geen telefoon. Het is een USB geluidskaart met ingebouwde luidspreker en microfoon, eventueel nog voorzien van toetsjes en een display. En dat allemaal in de vorm van een telefoonhoorn (in de meeste gevallen dan toch). Als je dat ding wilt gebruiken moet je Skype opdracht geven om via die nieuwe geluidskaart de gesprekken te gaan voeren. Je kunt de beltoon nog wel via de luidsprekers laten lopen, anders zal die niet luid genoeg meer zijn om hem op grotere afstanden te horen. De USB Skype telefoontjes hebben vaak een aparte driver nodig. Die driver is bij de moderne operating systemen overigens alleen maar nodig voor het laten werken van de toetsjes en het eventuele display. Zonder drivers werkt het geluidsgedeelte meestal al wel meteen.

Skype Op Je Mobiel

Je kunt op je mobiel vaak ook een Skype client draaien. Dit kan echter door je mobiele operator zijn geblokkeerd, omdat Skype een regelrechte concurrent van je mobile provider is. Dus als je je mobieltje gekregen hebt van je provider, dan is de kans groot dat je niet kunt Skypen met die telefoon.
Je moet er ook niet vreemd van staan te kijken als Skype via Wifi wel werkt, maar via mobiel internet niet meer. Eigenlijk is dat wel begrijpelijk ook.

Wifi Skype Telefoons

Wifi Skype telefoon Er zijn tegenwoordig ook speciale Wifi Skype telefoons. Met die telefoons kun je gewoon inloggen op een draadloos netwerk, waarna je meteen kunt gaan bellen. Let bij de aankoop van zo'n ding echter wel even op dat dit ook bij Hotspots werkt. Bij Hotspots moet je vaak via een webbrowser jezelf eerst aanmelden, voordat je gebruik kunt maken van het netwerk. Als de telefoon echter geen browser functies heeft, zal dat inloggen dus ook niet kunnen slagen.

Skype En Je Draadloze Huistelefoon

Tenslotte zijn er nog systemen die je Skype account op je PC koppelen aan je DECT telefoon systeem. Op die manier gebruik je dus je draadloze huistelefoon als extra geluidskaart op je PC. Eigenlijk is dit dus een variatie op de USB Skype telefoons hierboven. Het voordeel hiervan is dat je in het hele huis met je huistelefoon kunt Skypen. Dit geldt vooral voor inkomende gesprekken. Uitgaande gesprekken moeten meestal vanuit de computer gestart worden omdat je met je telefoon moeilijk je Skype contacten kunt intypen. Hiernaast zie je een M34 van Siemens, die een DECT telefoon nadoet die je kunt koppelen aan je draadloze telefoon systeem. Ik weet alleen niet of het ding nu nog te koop is.
Let wel! Hoewel het net is alsof je met je huistelefoon kunt Skypen, moet je PC nog steeds aan blijven staan om dit te kunnen laten slagen.

Overname Door Microsoft


Dit artikel is nog niet af en nu lees ik vandaag dat Skype voor $ 8,5 miljard wordt overgenomen door Microsoft. Laten we hopen dat Microsoft de belofte, om alle niet eigen platformen te blijven onderhouden, waar maakt. Anders zullen iOS, Android, Mac, Linux en Symbian gebruikers misschien wel eens uitgesloten gaan worden. Maar ja, de tijd zal het leren.

Update 14 Juni 2011

Oeioei, daar heb je het gedonder al. Ik weet niet of het aan Microsoft ligt, maar sinds de wereldwijde storing van 7 Juni 2011 doet mijn Nokia client het mooi niet meer. Van te voren geen centje pijn, nu gewoon helemaal niets meer.
Dit doet mij toch vrezen voor het voortbestaan van de niet Microsoft gerelateerde OS-sen en de Wifi Skype telefoons. Gelukkig zijn er nog zeer goede alternatieven voor Skype, zoals je op de nu volgende pagina's kunt lezen!

Het lijkt er op dat ik bovenstaande update eerder had moeten schrijven, want nu, een dag later, werkt het weer zonder dat ik ook maar iets gewijzigd heb.