Internet & Applicaties

Internet Telefonie


Op de vorige pagina hebben we kunnen zien dat je met Skype voordelig kunt bellen. Ook stond daar de stelling dat Skype niet echt een telefonie oplossing genoemd mag worden. Daarom gaan we nu verder met echte internet telefonie, volgens het SIP protocol.
Simpel gezegd houdt een SIP server de status van je aansluiting in de gaten, waar je aansluiting op het internet te vinden is, of hij in gesprek is, etc. Met die informatie kan de SIP server verbindingen leggen tussen twee of meer telefoonaansluitingen. De telefoons communiceren onderling rechtstreeks met elkaar via het internet, zonder tussenkomst van de SIP server. Die komt pas weer in actie als de verbinding verbroken wordt, want dan moet de lijn weer vrijgegeven worden. De SIP server van de bellende klant geeft de informatie over het gesprek door aan de boekhoudafdeling, die dan bepaalt wat het gesprek gekost heeft. Die kosten kunnen variëren van 0 cent t/m meerdere Euro's per minuut voor betaaldiensten.

Buiten het in de lucht houden van de SIP server plus een paar centen per jaar voor de huur van een telefoonnummer kost SIP telefonie daarom eigenlijk helemaal niets. Belkosten komen pas om de hoek kijken als een telefoon van een andere aanbieder gebeld wordt. Daarom zie je vaak dat klanten van de zelfde aanbieder elkaar gratis mogen bellen. Maar door de kosten die de aanbieders elkaar onderling in rekening brengen zijn niet alle bestemmingen gratis. De kosten kunnen echter wel laag blijven omdat je alleen de zogenaamde "last mile" hoeft te betalen, de rest gaat over het internet.
Het op voorhand grootschalig inkopen van belminuten even buiten beschouwing gelaten, want dat is alleen een commerciële aangelegenheid om de belkosten laag te kunnen houden.

Benodigdheden


Voordat we gaan verdwalen in het bos van SIP aanbieders wil ik eerst even vertellen wat we nodig hebben om via SIP te gaan bellen. Net als bij Skype kunnen we hier kiezen uit verschillende mogelijkheden. Dus buiten een SIP aanbieder hebben we een van onderstaande apparaten nodig om via internet te kunnen bellen.
Alleen bij de eerste oplossing moet de computer aan blijven staan om te kunnen bellen en gebeld te kunnen worden. In alle andere gevallen mag de computer gewoon uit. Je internetaansluiting moet natuurlijk wel blijven werken. Zie hier het grote verschil met Skype.

Bellen via de computer

Dit is een mooie manier om eens van internettelefonie te kunnen proeven zonder er veel geld aan te spenderen. Sommige SIP aanbieders geven je namelijk de mogelijkheid om gratis, of voor heel weinig geld, een proefgesprek te voeren.
Ook is het handig om de computer op reis te gebruiken vanuit het buitenland, om zo voordelig naar huis te bellen.

Op de computer installeer je dan een zogenaamde Softphone, wat eigenlijk een telefoon in software is. Zo'n Softphone is te vergelijken met het Skype programma voor op de PC. De meeste SIP aanbieders leveren hun eigen Softphone voor Windows. Het instellen van zo'n programma is dan ook niet meer dan het opgeven van je gebruikersnaam en wachtwoord.
Linux mensen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van linphone of twinkle. Omdat dit een universele Softphone is moet je hier nog wel wat meer opgeven dan alleen je gebruikersnaam en wachtwoord. Veelal is, naast je gebruikersnaam en wachtwoord, het opgeven van de naam van SIP server voldoende. Die naam is meestal sip.providernaam.com, dus eigenlijk het zelfde als de website van de aanbieder met www vervangen door het woordje sip.
De meeste SIP aanbieders hebben een FAQ pagina waarin uitgelegd wordt hoe je in verschillende situaties de zaak werkend kunt krijgen.
Windows gebruikers die diensten van de Betamax groep (zie volgende pagina) afnemen kunnen het beste de universele voipconnect applicatie gebruiken. Daar vul je gewoon je gebruikersnaam en wachtwoord in en alles werkt. Geen gedoe met vreemde instellingen, het werkt meteen. Je hoeft niet eens aan te geven bij welke Betamax dochter je account loopt.

Net als bij Skype kun je bij de Softphone voor SIP gebruik maken van de interne luidsprekers en microfoon van je laptop. Of van een externe microfoon of headset. De meeste Softphones kunnen ook gebruik maken van elke gewenste USB Skype telefoon. Je moet in de Softphone dan wel aan kunnen geven dat je een andere dan de standaard geluidskaart wilt gebruiken voor luidspreker en microfoon. Gelukkig kan dat in de meeste Softphones. Wat echter zelden of nooit werkt zijn de toetsjes en het display van de USB Skype telefoons. Dus nummers kiezen zul je dan op het scherm van je computer moeten doen.

Bellen via je Smart phone

Er bestaan ook Softphones voor op je smart phone of tablet. Soms is zo'n stukje software al standaard op je mobiele telefoon aanwezig. Zo niet dan kun je die als app meestal wel downloaden. Sommige SIP aanbieders hebben zelfs een eigen smart phone Soft phone applicatie, die zijn dan het gemakkelijkste in te stellen. Een alles kunner onder de Softphones voor de smart phone is het programma Fring. Dat programma kun je niet alleen gebruiken om voordelig mee te bellen. Je kunt er ook mee chatten via MSN, Google Hangout, Yahoo Chat, Twitter, etc, etc, etc.

Net als Skype kan ook SIP door je mobile aanbieder geblokkeerd zijn of onmogelijk gemaakt worden. De reden is duidelijk, elke minuut die je met SIP belt levert geen centen op voor de mobile aanbieder. Je zult dan meestal Wifi moeten gebruiken als je voordelig wilt bellen via SIP.

Gebruik een Wifi telefoon

Wifi SIP telefoon Net zoals bij Skype bestaan er voor het SIP protocol ook speciale Wifi telefoons. Die zijn dan vooral handig als je vaak onderweg bent en toch voordelig wilt bellen of gebeld wilt worden. Een Wifi telefoon heeft echter als nadeel dat hij niet zo zuinig met zijn energie omspringt als een DECT telefoon. Wifi is eigenlijk nooit echt ontworpen om zuinig te zijn met energie, dit in tegenstelling tot DECT. Het resultaat is dan ook dat een Wifi telefoon vaak niet veel langer dan 1 dag zonder opladen mee gaat.
Als je een Wifi telefoon aanschaft moet je er weer wel op letten dat hij ook bruikbaar is op Hotspots waar je je eerst via een web pagina in moet loggen om toegang tot het internet te krijgen. Anders wordt de bruikbaarheid van je Wifi telefoon wel erg beperkt.

Gebruik een ATA

ATA Een watte? Een Analoge Telefonie Adapter. Dat is een kastje wat je aan een kant aan het ethernet hangt, en aan de andere kant kun je een normale telefoon op aansluiten. Het is jammer, maar dit soort adapters zijn er voor de consumentenmarkt maar bar weinig te koop. Meestal is zo'n ATA niet veel meer dan een uitgeklede router waar de nadruk gelegd is op bellen via SIP.

Doorgaans is zo'n ATA ook voorzien van een telefoon ingang, waar je de vaste lijn op aan kunt sluiten. Je kunt dan via die vaste lijn gebeld worden. Uitgaande gesprekken kunnen dan eventueel via SIP plaats vinden.

Een modem/router met ingebouwde SIP client

Helaas heb je bij de meeste internetaanbieders niet de keuze om een ander modem te gebruiken. Dat komt omdat de meeste aanbieders de SIP gegevens van je telefoonaansluiting niet vrijgeven en deze op afstand in jouw modem programmeren.
Dat soort modems hebben dan wel SIP functionaliteit, maar daar heb je niets aan als je de instellingen niet zelf mag/kunt wijzigen.
Mensen met zo'n modem/router kunnen dan meestal wel een router met SIP functionaliteit achter de modem/router van de internetaanbieder hangen. Die tweede router wordt dan dus eigenlijk gebruikt als ATA (zie boven).

Xs4all is een uitzondering. Daar krijg je al een fantastisch modem, waar je 6 verschillende SIP accounts op in kunt stellen. Ook de SIP gegevens van je vaste nummer mag je er zelf inzetten. Het modem wordt dus niet op afstand voor je ingesteld. Dat geeft veel vrijheden. De Fritz!box 7340, die naast IPv6 ook SIP telefonie aan kan, heeft zelfs een ingebouwde DECT centrale. Hier kun je dus meteen 6 willekeurige DECT handsets op aansluiten.

IP DECT systeem

Dit vind ik persoonlijk de mooiste oplossing. Zelf gebruik ik dit al jaren naar volle tevredenheid. Je bent hiermee echt helemaal onafhankelijk van je internet aanbieder. Neem je DECT telefoon gewoon mee op vakantie, plug hem daar in het internet en je kunt gewoon bellen en gebeld worden alsof je thuis bent, voor het zelfde lage tarief. Ook de mensen die jouw willen bellen hoeven geen buitenlandtarief te betalen!

Vooral Siemens is koploper in deze techniek. Dus als je toch toe bent aan een nieuwe DECT telefoon, koop dan een Siemens set uit de IP range.
Ook als je nog niet toe bent aan een nieuwe DECT set kun je nog overwegen om zo'n IP set te kopen. Je kunt je oude handsets namelijk meestal gewoon op die nieuwe DECT IP set aansluiten (tot 6 stuks toe).

Het basis station van zo'n IP DECT set (N300A IP) kun je aansluiten op het vaste telefonienet (bijvoorbeeld op je kabelmodem of rechtstreeks uit de muur). Tegelijk kun je ook een ethernet kabel aansluiten tussen je router en het basisstation. Op die manier kun je nog op je vaste lijn gebeld worden, en goedkoop via SIP uitbellen. Ook is het vaak mogelijk om meerdere gesprekken tegelijk te voeren, als je meerdere handsets hebt tenminste.

Bureau telefoons

Dit soort oplossingen is meer bedoeld voor (klein)zakelijk gebruik. Meestal kun je meerdere SIP accounts in zo'n telefoon zetten zodat je bijvoorbeeld zakelijk en privë gescheiden kunt houden.

Maximaal Voordeel


Als je maximaal voordeel wilt halen uit je telefonie dan moet je er voor zorgen dat de oplossing die je uit bovenstaande lijst haalt overweg kan met meerdere SIP accounts. Via "dial rules", ofwel belregels, kun je dan opgeven welke aanbieder voor verschillende bestemmingen gebruikt moet worden.
Standaard laat je de telefoon dan via de goedkoopste aanbieder bellen. Maar we zullen straks zien dat die goedkoopste aanbieder niet naar alle bestemmingen kan bellen. Zo kun je bijvoorbeeld niet naar 112, 0800 en 0900 nummers bellen. Dan stel je als belregels in dat 112, en alles wat begint met 08 of 09 via je vaste lijn gebeld moet worden. Verder is die goedkoopste aanbieder niet echt voordelig met het bellen naar mobiele nummers. Dus stellen we ook in dat alles wat met 06 begint moet gaan bellen via SIP aanbieder 2. Zo zou je nog een uitzondering kunnen maken als je via SIP aanbieder 3 naar het buitenland wilt bellen bijvoorbeeld.

De meeste, dus niet alle, SIP modems en DECT IP systemen kunnen overweg met meerdere SIP accounts. Wil je daar dus gebruik van maken dan moet je daar met de aankoop van apparatuur wel even goed op letten.