Internet & Applicaties

SIP Aanbieders


Bij Skype is het lekker makkelijk, daar is er maar een van. Alhoewel, je kunt met Google Talk ook bellen. Met SIP ligt het wat lastiger, want daar zijn er misschien wel honderden aanbieders. Wees gerust, ik ga ze echt niet allemaal opnoemen. Sterker nog, ik ken er maar een paar, waarvan ik alleen voor particulieren de interessantste ga noemen. Buiten de hier genoemde aanbieders zijn er namelijk vele die zich speciaal op de zakelijke markt richten, waarbij ze contracten met duizenden aansluitingen en miljoenen belminuten per maand niet schuwen. Die aanbieders sla ik ook maar even over.

Ik heb persoonlijk ervaring met de aanbieders die ik hier op deze pagina vernoem. Met de meeste heb ik zelfs al een jaar of 10 ervaring. Daarom kan ik beamen dat de betrouwbaarheid van al deze aanbieders erg goed is. Zelden of nooit een storing en de geluidskwaliteit van de gesprekken laat niets te wensen over. Je moet natuurlijk wel een betrouwbare internetverbinding hebben. Als je internet om de 2 dagen eruit vliegt kun je natuurlijk niet verwachten dat je internet telefonie daar geen last van heeft.

De Betamax Groep


Betamax GMBH is een Duitse firma die al vanaf 2005 goedkope SIP telefonie aanbiedt. Dat doen ze onder tientallen verschillende namen, die elk weer net even een iets ander prijsplan hebben. Achter de schermen is het echter een en de zelfde aanbieder. Als je een gebruikersnaam aanmaakt bij de ene Betamax aanbieder, dan is die bij de anderen niet meer bruikbaar. Daaruit blijkt wel dat alles vanuit een database gerund wordt.
De Betamax GMBH heeft overigens niets met videobanden te maken.

Overeenkomsten en Verschillen

Alhoewel de prijsplannen per Betamax aanbieder verschillen, komt alles toch een beetje op hetzelfde neer. Onderling bellen is altijd gratis. Maar dat kan meestal alleen met een programma op de computer, omdat je de ander belt door zijn gebruikersnaam op te geven, en dat gaat niet lukken met echte telefoons. Als je naar echte telefoonnummers wilt bellen moet je een bepaald bedrag als pre-paid tegoed storten. Dat bedrag mag je daarna verbellen. Je gaat dus geen abonnement aan, als je wilt stoppen betaal je gewoon niet meer.
Bij de meeste prijsplannen krijg je na betaling van je beltegoed een x aantal Freedays. In de tarievenlijst van de betreffende aanbieder kun je zien welke bestemmingen je tijdens de Freedays gratis mag bellen. Het aantal Freedays dat je krijgt is dus afhankelijk van de aanbieder die je kiest en van de hoogte van je ingelegde beltegoed. Meestal is dat 90 of 120 dagen als je een tientje aan beltegoed koopt.
Gratis bellen zo veel je wilt dus, totdat je Freedays over zijn. Wat betreft de Freedays zijn er wel twee uitzonderingen. Als je de afgelopen 7 dagen meer dan 300 minuten gratis gebeld hebt val je tijdelijk buiten de Freedays en moet je het normale tarief per minuut afrekenen, wat nog drie keer niks is. En elk gesprek wordt na een uur pardoes afgebroken, om misbruik te voorkomen. Je kunt echter meteen weer opnieuw bellen, voor het volgende uur.
Als je Freedays op zijn ga je de prijs per minuut betalen die in de tarieflijst is aangegeven voor de betreffende bestemmingen. Meestal is dat iets meer dan 2 cent per minuut. Die kosten gaan dus van je beltegoed af.
Er wordt bij de meeste aanbieders geen starttarief berekend. Wel wordt er per hele minuut afgerekend. Dat heeft echter alleen naar dure bestemmingen een nadelig effect. Want wat maakt die 2 cent nu uit als je net 1 seconde te lang gebeld hebt?

Tegen de tijd dat je beltegoed op raakt krijg je meestal een mailtje met het verzoek het tegoed weer aan te vullen. Dan kun je weer nieuw beltegoed storten en je krijgt weer de nodige Freedays. Je kunt er ook voor kiezen om altijd gratis te bellen door opnieuw beltegoed aan te kopen zodra de Freedays over zijn. Ondertussen kun je je beltegoed opmaken door naar mobiele nummers te bellen, want die vallen bij de meeste bestemmingen niet onder de Freedays regeling.

Beperkingen

Alle aanbieders van de Betamax groep hebben echter wel enkele beperkingen. Voor allemaal geldt dat er geen helpdesk is. Vaak is er wel een forum waar gebruikers onderling elkaar helpen. Ondanks dat het echte SIP aanbieders zijn, zijn ze geen van allen 100% vervangers van vaste telefonie. Standaard is er geen telefoon nummer gekoppeld aan je account, zodat je niet gebeld kunt worden. Ook kun je niet naar 0800 of 0900 diensten bellen. En ook 112 gaat niet lukken.
Vroeger kreeg je nog een telefoonnummer gratis, zodat je gebeld kon worden op je Betamax account. Dat doen ze helaas niet meer. Mensen die nog een gratis nummer hebben mogen dat houden, zolang ze er maar gebruik van maken. Heb je nog een nummer, ben er dan ook zuinig op.
Je kunt nog steeds een telefoonnummer koppelen aan je account. Alleen zul je dan zelf op zoek moeten naar een externe DID nummer aanbieder. Let daar echter wel goed mee op, want d'r zitten me daar een stelletje laaielichters bij!

De Keuze (Is Reuze)

Nu moet je dus een van de aanbieders van Betamax gaan kiezen. Dat is de moeilijkste stap, want je moet in de tarieven duiken om te zien hoeveel Freedays je krijgt, wat de gratis bestemmingen zijn en wat het bellen naar mobiele nummers kost. Je keuze is dus afhankelijk van de bestemmingen die je het meeste belt. Bel je bijvoorbeeld vaak naar Turkije, dan kies je de aanbieder die naar Turkije; het voordeligste is. Bel je vaak naar mobiele nummers, dan let je daar het meeste op. Er zitten overigens grote verschillen in de prijzen naar mobiele bestemmingen!
Je kunt ook meerdere aanbieders combineren met elkaar, zodat je per bestemming de goedkoopste optie kunt kiezen. De meeste SIP oplossingen ondersteunen meerdere aanbieders en belregels zodat ze zelf kunnen bepalen welke aanbieder per bestemming gebruikt moet worden. Het enige nadeel is dat je dan op meerdere plaatsen beltegoed moet inkopen. Maar dat is niet zo'n groot probleem want de bedragen zijn laag en de tegoeden blijven tegenwoordig onbeperkt houdbaar.

Hier volgen een aantal van de meest interessante Betamax dochters:

VoipBuster VoipBuster is een van de eerste en meest bekende Betamax dochter. Veel Freedays met veel gratis bestemmingen in Europa tijdens die Freedays. Is echter vrij duur naar mobiel. Voordeel voor velen is wel dat de website in het Nederlands is.

VoipCheap VoipCheap is gemiddeld voor Nederland de meest voordelige Betamax dochter. Je krijgt na betaling 90 Freedays, en de prijs voor bellen naar mobiel is redelijk, 11,5 cent per minuut. Dus als je niet persé het onderste uit de kan wilt halen door meerdere aanbieders te gebruiken is dit een aardige keuze.
Helaas is de website niet Nederlandstalig. Maar dat is niet zo erg, want als je iets niet weet kun je bij de Voipbuster pagina spieken hoe het moet. Het komt namelijk toch allemaal op hetzelfde neer.

InterVoip Geen Freedays, maar wel heel goedkoop naar mobiel bellen voor 3,5 cent per minuut. En bellen naar vaste nummers kost ook bijna niets. Ook een hele goede keuze dus.
Als je deze aanbieder combineert met bijvoorbeeld Voipbuster in een SIP oplossing die meerdere accounts aan kan, dan kun je hier echt je voordeel mee doen!

Afhankelijk van je belgedrag kan Rebvoice ook interessant zijn voor je. Geen Freedays, maar wel heel lage tarieven naar vast en mobiel binnen Nederland. Naar mobiel bellen kost daar nog geen 3 cent per minuut! Let er wel even op dat je per gesprek 4 cent starttarief moet betalen.

Verder ken ik nog SipDiscount, VoipWise, en VoipStunt. Maar dat zijn ze bij lange na nog niet allemaal.
Op Progx.ch vind je een overzicht van Betamax aanbieders zolang deze apgaina wordt bijgehouden. Je kunt daar gemakkelijk filters instellen voor de bestemmingen die voor jou het interessantste zijn. Ook kun je jezelf aanmelden op een mailinglist waarbij je tariefwijzigingen gemaild krijgt bij de door jou gekozen aanbieders.
En bij HansTel is nog een net overzicht van alle Betamax dochters met hun eigenschappen te vinden.

Via een van mijn bezoekers heb ik ook nog de tip gekregen dat de volgende twee aanbieders zeer aantrekkelijke tarieven hebben. De eerste is PowerVoip. De tweede is FreeVoipDeal. Zelf heb ik geen ervaring met deze aanbieders, maar op het eerste gezicht hebben ze inderdaad hele interessante tarieven voor zowel vaste lijnen als ook mobile bestemmingen.
Die zelfde bezoeker heeft me ook nog op dit totaal overzicht gewezen, waar je zelf heel gemakkelijk de voordeligste oplossing kunt zoeken voor jouw favoriete bestemmingen.

Het houdt niet op, de tips die ik van bezoekers van deze pagina krijg. Wat dacht je van deze: BrowserCalls, geen free days, maar wel €0.001 per minuut naar vaste nummers binnen Nederland en België. Mobiele bestemmingen zijn iets duurder, €0.025 per minuut.
Vooral dat laatste is duur als je deze optie bekijkt: StuntCalls, want daar betaal je zowel voor vast als voor mobiel slechts €0.005 per minuut. Te gek voor woorden gewoon.

Ik moet er natuurlijk wel even bij vertellen dat deze prijzen allemaal momentopnames zijn. Ze kunnen wijzigen, maar ook al verdubbelen ze de prijzen, dan nug zijn ze vaak stukken goedkoper dan de normale telefonie aanbieders.

Geen contract

Al deze VoIP aanbiedingen verschillen onderling alleen in prijsplan. Of er FreeDays zijn en zo ja, welke bestemmingen zijn dan gratis. Er zijn ook grote verschillen in de tarieven naar mobiele nummers en soms ook naar buitenlandse bestemmingen. Het is dus goed opletten wil je de optie kiezen die voor jou het voordeligste uitpakt. Maar, niet getroost, als je de verkeerde keuze gemaakt hebt hoef je alleen maar je beltegoed op te maken en je kunt zo overstappen naar een van de andere aanbieders uit deze groep. Je zit dus nergens aan vast.

Extra mogelijkheden

Vrijwel alle opties bieden onderstaande extra diensten. Als je geïnteresseerd bent in een bepaalde dienst, controleer dan of de aanbieder van jouw keuze die dienst ook daadwerkelijk aanbiedt. Ik heb namelijk niet alle opties van alle aanbieders met elkaar vergeleken. En dan nog, het zou toch maar een moment opname geweest zijn als ik het wel gedaan had.
De interessantste opties zijn:

Je eigen telefoonnummer als caller ID instellen. Normaal, als je de dienst gaat gebruiken, kan de ontvangende kant niet zien wie er belt omdat er geen telefoonnummer als caller ID wordt meegezonden. Maar als je in jouw profiel jouw vaste of mobiele nummer opgeeft, in internationaal formaat, dan kun je een van die nummers als caller ID instellen. De ontvangende partij ziet dan bij een oproep jouw telefoonnummer, in internationaal formaat.
Als je dit instelt krijg je een telefoontje met een computerstem die een 4 cijferige code opnoemt, die je ter verificatie op de website moet invullen. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat het jouw telefoonnummer is wat je opgeeft.

Je eigen mobiele nummer opgeven in je profiel heeft nog meer voordelen. Je kunt daarmee goedkoop internationale bestemmingen bellen vanuit Nederland. Bel met je mobiele nummer naar het zogenaamde "Access number", en toets in waar je naar toe wilt bellen. Je betaalt dan voor het bellen naar een normaal vast nummer in je eigen land, maar dat zit meestal in je mobiele belbundel. Plus je betaalt via de SIP dienst voor het gesprek naar het buitenland. Op die manier bel je dus voordelig naar het buitenland, zonder dat je een smart phone met SIP applicatie nodig hebt. Is wel zo handig als je geen Wifi in de buurt hebt en je mobiele operator SIP heeft geblokkeerd via je mobiele breedband.

Verder kun je ook SMS-jes versturen. Dat gaat via de applicatie die je op je PC geïnstalleerd hebt, of vanaf de website als je daar ingelogd bent. Ook kun je via een API SMS-jes laten versturen door je server bijvoorbeeld. Daar heb ik twee andere verhaaltjes over geschreven. SMS-jes zenden via een PHP script of via een Shell script.

Ten slotte kun je via de website, als je ingelogd bent, ook nog voordelig bellen zonder dat je iets hoeft te installeren. Stel je bent bij vreemden, je hebt niets bij je, je mag/kunt niets op hun computer installeren, of je hebt geen microfoon bij de hand. Dan nog kun je voordelig naar het buitenland, of vanuit het buitenland naar huis bellen.
Log in op je account op de web pagina. Kies de Phone-to-Phone optie in het linker menu. Kies het land van oorsprong en het bijbehorende telefoonnummer. Kies het bestemmingsland en het bijbehorende telefoonnummer. Nu rinkelt de eerste telefoon, neem deze op en wacht. Daarna gaat de tweede telefoon rinkelen. Zodra ook die is opgenomen kun je praten met elkaar. De kosten zijn de som van de kosten naar beide bestemmingen. Kost iedere bestemming bijvoorbeeld 2ct/min, dan kost het totaal dus 4ct/min.
Erg handig als je voordelig vanuit den vreemde naar huis wilt bellen bijvoorbeeld als je niets bij je hebt. Er moet natuurlijk wel een computer met internetverbinding en een telefoon bij de hand zijn, maar die hoeven beide niet van jou te zijn.