Ik Van Linux

Waarom Ik Microsoft Beu Ben


Hieronder vermeld ik, in willekeurige volgorde, enkele redenen waarom ik Microsoft beu ben geworden. Het zijn heel persoonlijke redenen, waar jij het natuurlijk niet mee eens hoeft te zijn. Maar misschien heb je na het lezen hiervan toch op sommige punten een moment van herkenning uit je eigen omgeving.

Virussen En Andere Ellende


Met Windows moet je altijd waakzaam zijn dat je geen virussen of andere rommel binnenhaalt. Daarom moet er ook altijd een virusscanner meedraaien. En dat is zonde van de systeembronnen die daarvoor nodig zijn.
Gelukkig heb ik met mijn internetgedrag niet zo heel veel te vrezen, maar toch, je weet maar nooit. Een vertrouwde website kan zomaar gekraakt worden, zonder medeweten van de beheerder. En dan wordt een vertrouwde website al snel een bron van besmetting.
Ook gebruik ik tegenwoordig nog uitsluitend Gmail (en wel om deze 10 redenen). Google controleert al mijn mail op virussen, zodat ook via die weg geen besmettingen mijn systeem binnen kunnen dringen.

Ik zeg niet dat je met Linux niet op moet passen. Maar daar hoeft in ieder geval geen virusscanner mee te draaien, die een groot deel van je systeembronnen oppeuzelt. Sommige mensen draaien toch een virusscanner op hun Linux machine om te voorkomen dat ze besmette bestanden naar anderen sturen. Maar daar hoef ik ook niet bang voor te zijn, want dat doet Gmail wel voor me.

Sabotage


Microsoft wil natuurlijk blijven verkopen. Daarom worden er steeds nieuwe besturingssystemen uitgebracht. Het is dan natuurlijk wel de bedoeling dat klanten die nieuwe systemen blijven kopen.
Daarom werd de tot nu toe beste versie van Microsoft Windows, XP, steeds verder gesaboteerd. Dreigingen om de support te staken werden steeds verder uitgesteld door druk uit de markt. Echter wilde Microsoft mensen min of meer dwingen om toch voor een nieuwere versie van Windows te kiezen (kassa). Dus haalde Microsoft andere middelen uit de kast om de mensen over te laten stappen. XP werd gewoon steeds trager. Officieel komt dat natuurlijk door de vele veiligheidsupdates. Maar je maakt mij niet wijs dat veiligheidsupdates alleen ervoor kunnen zorgen dat een lekker soepel lopend systeem na alle updates niet meer vooruit te branden is.
Dit laatste heb ik zelf meegemaakt met een PC die het zoontje van mijn ex-buurvrouw van zijn oma gekregen heeft. Die computer had nog nooit aan het internet gehangen, iets wat nu dus moest veranderen. Voor de update was hij nog lekker snel met zijn 256MB RAM geheugen, na de noodzakelijke updates was hij zo traag als dikke ontlasting door een trechter. De PC bedoel ik dan, niet het zoontje van mijn ex-buurvrouw.

Alles Duurt Een Eeuwigheid


Windows Vista was een ramp wat opstart en afsluittijden betreft. Van wat ik heb horen vertellen is Windows 7 iets beter, maar ook niet geweldig. Als ik mijn computer aanzet doe ik dat om er mee te gaan werken. Dan heb ik niet het geduld om daar 3 minuten op te gaan zitten wachten. Mijn Linux machine heeft in 30 seconden tijd de desktop voor me klaar staan. En dan is de harde schijf stil. Onder Windows staat de harde schijf 5 minuten na opstarten nog steeds te knorren. Afsluiten doet mijn machine in 5 seconden, dan is ie uit. Niet in standby of zo, nee gewoon uit. Dat wil ik Windows Vista nog wel eens na zien doen.
Machines die onder Windows draaien hebben er nogal een handje van om direct na aanzetten het volledige systeem op virussen te gaan scannen en overal te gaan controleren of er ergens updates te vinden zijn. Zonde van de opstart tijd. Doe dat maar als de machine eenmaal loopt.
Ook wordt de Internet Explorer en het office pakket al gedeeltelijk opgestart om later net te doen alsof het sneller opstart dan de concurrenten. Dit gebruikt extra systeem bronnen die wat mij betreft gestolen kunnen worden, want ik gebruik Internet Explorer niet. Zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer programma's te noemen die zichzelf al half opstarten en daarmee onnodige systeembronnen in gebruik houden en de opstarttijd van de computer vertragen.
Windows 7 machines hebben er nogal een handje van om updates te gaan installeren zodra je de machine uit schakelt. Dit is misschien al een heel stuk beter dan wanneer je je machine net hebt aangezet omdat je ermee wilt gaan werken. Maar handig is anders op je laptop waarvan je de klep dicht wilt doen omdat de trein op je staat te wachten.

Update Chaos


Updates zijn onder Windows gewoon een grote chaos. Niet alleen wil Windows zich op de meest ongelukkige tijdstippen updaten. Ook veel van de geïnstalleerde software wil zich te pas en te onpas updaten.
Van alle software spant Adobe wel de kroon. Zo heb je daar Adobe Flash en Acrobat Reader die zich meteen na aanzetten willen gaan updaten. Acrobat Reader klaagt dan ook nog vaak dat het zich niet kan updaten omdat het programma in gebruik is. Door wie dan? Er is nog geen enkel venster open, de computer loopt nog maar net. Tot overmaat van ramp wil Acrobat Reader dat je de PC opnieuw start na een update! Een programma om documenten mee weer te geven, wat heeft dat zo diep in mijn systeem te zoeken dat een herstart noodzakelijk is? Daaruit concludeer ik dat Acrobat Reader zich nodeloos met mijn systeem aan het bemoeien is. Blijf er verdorie van af! Dat zijn MIJN systeembronnen! En als je je systeem dan herstart hebt heeft Acrobat Reader WEER een update gevonden. Ook vindt Acrobat Reader zichzelf zo belangrijk dat het na installatie een snelkoppeling in mijn start menu en op mijn bureaublad plaatst. En waarom? Ik heb Acrobat Reader nog NOOIT gestart via zo'n snelkoppeling. Dus na elke update dan maar weer even de rommel opruimen.

Dan heb je nog de virus scanner, office, DVD brand software en nog veel meer programma's die elk weer een voor een aandacht van de gebruiker vragen.

Ben je lekker aan het werken, krijg je weer een melding van het systeem dat het opnieuw gestart moet worden om alle updates te kunnen activeren. Leuk, heb ik nu even geen tijd voor. Geeft niet, vraagt Windows het 10 minuten later gewoon weer. En 10 minuten daarna weer. En weer eens 10 minuten later....... Schei toch uit, ik ben aan het werken.

En dan heb ik het nog niet eens over mobiel internet. Mijn Linux machine kijkt even of er updates zijn en laat mij dat braaf weten. Als ik mobiel online ben ga ik die updates natuurlijk niet installeren.
Probeer dat maar eens onder Windows. Elk programma wat zichzelf belangrijk genoeg vindt gaat op internet kijken of er updates zijn. Sommige daarvan, bijvoorbeeld de virusscanner, gaan die updates ook automatisch ophalen. Gevolg daarvan is een retetrage verbinding zolang de updates binnen druppelen en een torenhoge internet rekening.

En tenslotte de nieuwste rage. Windows vindt het tegenwoordig nodig om updates te gaan installeren als je de computer af wilt sluiten. Voor een desktop is dat misschien nog niet zo dom. Maar een notebook wil je uitzetten en dichtklappen, want de trein is op het station aangekomen. Maar voordat de computer uitschakelt ben je al 3 stations verder.

"Dan schakel je de automatische updates toch gewoon uit", hoor je de mensen, die het licht nog niet gezien hebben, dan zeggen. Leuk, maar naar het schijnt gaat dat bij Windows 10 niet meer lukken.

Zonder Pardon


Nu we het toch over updates hebben. Bij Windows 10 kun je dat niet eens meer uitschakelen. Die gaat updaten. En als je dat probeert tegen te houden ben je pas echt de klos. Want als Windows 10 het nodig vindt om te updaten gaat je computer gewoon uit. Zonder pardon. Midden in je presentatie, of midden in je belangrijke document.
Pats boem, ik ga nu uit. Tot zo meteen. Je denkt dat het jouw computer is omdat je hem volledig betaald hebt, maar Microsoft doet toch echt wat het zelf wil.

Belachelijk Prijzen


Licenties zijn een manier om geld te verdienen aan software. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk. Maar je kunt het, net als Microsoft, wel een beetje overdrijven. Hieronder zijn een paar voorbeelden:

Office 2010 Home + Student kost €129,00 inclusief DVD. Als keycard versie, die alleen te gebruiken is als je een nieuwe computer koopt waar Office 2010 op voorgeïnstalleerd is, kost ditzelfde pakket "slechts" €99,99. Een verschil van slechts een krappe €30,00 dus voor het meeleveren van een DVD. Dit verschil kan ik me nog enigszins voorstellen.

Maar als je er Foutlook 2010 bij wilt hebben dan moet je Office 2010 Home + Business kopen. Dat kost maar liefst €349,00, een dikke €220,00 extra dus, voor een email programma! Als keycard kost datzelfde pakket €219,00, dus €119,00 meer dan de versie zonder Outlook. Dus werd er voor de Home + Student versie "slechts" €30,00 gerekend voor het meeleveren van een DVD, kost diezelfde DVD inclusief Outlook plotseling €120,00 meer. Een knap verschil dus.

Over Office 2010 pro wil ik het hier helemaal niet hebben. €619,00, pfff!

De hier genoemde prijzen zijn afkomstig van Bol.com in Augustus 2010.

En dan te weten dat er perfecte gratis alternatieven bestaan, in de vorm van LibreOffice (voorheen Openoffice.org) bijvoorbeeld. Evolution is een aardige open source en gratis vervanger voor Outlook, als je dan echt niet zonder zou kunnen.

Besmettingsgevaar


Ik hoor je al zeggen: "Ja maar, je hoeft Windows of Microsoft Office of andere software toch niet aan te schaffen! Er zijn voldoende gekraakte versies in omloop. Je bent gek als je Microsoft Office koopt!"
Ik vind dat ieder voor zich maar moet uitmaken of hij/zij een gekraakte versie van software wil draaien. Maar wie zegt dat de aangeboden software "schoon" is? Wat voor rommel zit er niet allemaal verstopt in zo'n illegale versie?

Met een van de gratis open source alternatieven ben je in ieder geval een stuk veiliger. Je hoeft ook geen dubieuze sites te bezoeken om een key generator te gaan downloaden, inclusief alle virussen die je er gratis bij krijgt.

Pushing


Scholen krijgen producten van Microsoft veelal gratis. Leraren hebben er vaak geen benul van de consequenties hiervan en raden de leerlingen aan om vooral ook dezelfde versie van Office aan te schaffen. De (ouders van de) leerlingen moeten het Office pakket echter zelf wel aanschaffen om compatibel te blijven met de "standaard" op school.
Ouders met meerdere schoolgaande kinderen kunnen dus honderden Euro's besparen als scholen de open source alternatieven eens leerden gebruiken.

Als drugsdealers zoiets doen wordt er moord en brand geschreeuwd. Ze worden nagejaagd en zo mogelijk opgesloten. Maar met software is dat de normaalste zaak van de wereld.

En dan komt Windows 10, met zijn Edge browser. De Edge browser komt standaard met de Bing zoek machine, waarmee Microsoft dus jouw zoektermen in handen krijgt. En als je dan met Edge zoekt naar bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox krijg je een preek van Microsoft te lezen waarin wordt uitgelegd hoe dom het is om geen Edge meer te gebruiken. Ja, ja, Microsoft is bang dat ze hun grip op je gaan verliezen als je overstapt.
En wat is er gebeurd met de verplichte browser keuze? Die zie je ook nooit meer terug. Niet dat het veel uitmaakt, maar het is verplicht. Maar ja, niet voor Microsoft.

Levende Tegeltjes


En toen was er Windows 8, met het nieuwste van het nieuwste. In plaats van een Start knop kreeg je Live Tiles! Dan kun je zien wat voor weer het buiten is en of er iemand een berichtje gestuurd heeft. De voetbal uitslagen zijn meteen te zien. En zo voorts en zo voorts.
O ja?! En als ik aan het werken ben dan? Dan zie ik helemaal geen tegeltjes meer, want mijn scherm is gevuld met mijn programma. Ook al zou ik dat programma in een verkleind scherm draaien, dan nog zie ik de tegeltjes niet, want dat kan niet.
Wat hebben die tegeltjes dan voor nut als ik ze alleen maar kan zien als ik niets aan het doen ben?

Vroeger hoefde je alleen maar op Start te drukken om je computer te stoppen. Nu moet je met je muis helemaal naar rechts bewegen, het juiste icoontje kiezen, dan op de juiste keuze klikken en vervolgens kun je je computer uit schakelen. Nee, dat is een hele verbetering!

Privacy


Windows 10 wordt door Microsoft gepushd als perfecte nieuwe opvolger van het veel bekritiseerde Windows 8. Iedereen hongert naar de opvolger, want Windows 8 was niets, met zijn levende tegeltjes. Dat is dan een mooie gelegenheid voor Microsoft om een hoop troep mee te leveren, want mensen letten even wat minder op nu omdat Windows 10 zoveel beter belooft te zijn.
En je betaalt deze gratis update dus met je privacy. Je kunt de privacy schendende features vaak wel uit schakelen, maar ze staan standaard aan. En wie vertelt me of ze dan ook werkelijk uit staan?

Bemoeizucht


Ik heb zelfs vernomen dat Windows 10 jouw minder legaal verkregen software gewoon wist als je upgrade van Windows 7 of 8 naar Windows 10. Dat is nog eens gebruiksvriendelijk.

Waarom Geen Mac Dan?


Ik ben gekke Henkie niet! Overstappen op Mac zou betekenen dat ik allemaal nieuwe hardware moet aanschaffen. En dat is niet eens de goedkoopste hardware ook. Voor een computer liefhebber koop ik eigenlijk maar heel af en toe iets nieuws, de oude gebakjes worden bij mij tot op de draad versleten voordat ze vervangen worden. De jongste telg is ondertussen al weer meer dan 5 jaar oud. Ze doen vaak nog jaren dienst als muziekspeler, server, of proefkonijn.
En trouwens, is Apple zoveel beter dan Microsoft dan? Volgens mij zijn ze beide net zo arrogant. Daarnaast gedraagt Apple zich vaak als een klein verwend kind omdat iemand anders iets maakt wat ook een rond hoekje heeft. Dus al zou ik overstappen naar Mac, dan vrees ik dat ik dat ook zo beu zou worden.

Daarom stap ik over op keuze vrijheid. Linux dus. Ik kan zelf kiezen welke hardware ik gebruik. Ik kan zelf kiezen welke Linux versie ik gebruik. Ik kan zelf kiezen welke desktop omgeving ik gebruik. En ga zo maar door.