Ik Van Linux

Uitleg - Inleiding


In mijn directe omgeving ontmoet ik regelmatig zeer enthousiaste Raspberry Pi gebruikers. Stuk voor stuk hebben ze prachtige ideeën die ze graag gerealiseerd zien worden met de Raspberry Pi. Helaas lopen vele van hen vast in de basiskennis van Linux en meer dan eens komt dat ook omdat men de Engelse taal niet voldoende machtig is om te kunnen profiteren van de grote rijkdom aan informatie die over de Raspberry Pi en Linux te vinden is op het internet.

Maar waarom gebruiken ze dan geen Google Translate? Dat is om meerdere redenen geen fijne oplossing. Ten eerste weet men de Engelse zoektermen niet te formuleren, zodat het moeilijk is om te vinden wat je zoekt. En ook ik gebruik Google translate wel eens voor pagina’s die in een taal geschreven zijn die ik ook niet machtig ben, en dan moet ik bekennen dat die vertalingen niet altijd even goed bijdragen in het begrijpbaar maken van het verhaal.

Kortom, in mijn directe omgeving is er duidelijk behoefte aan Nederlandstalige uitleg over Linux en de Raspberry Pi. En het lijkt me sterk dat die behoefte alleen beperkt is tot mensen in mijn directe omgeving. Dus ben ik deze pagina’s begonnen.

Het Doel Van Deze Pagina’s


Het doel is simpel: In hopelijk begrijpbare taal de beginselen van Linux en de Raspberry Pi bij elkaar verzamelen zodat zoveel mogelijk creatieve geesten mee kunnen helpen met het ontwikkelen van leuke toepassingen. Dit beperkt zich niet alleen tot de Raspberry Pi. Deze kennis is veel breder inzetbaar. Wanneer je een beetje begrijpt wat hier allemaal staat begin je wellicht steeds beter de meerwaarde van Linux te waarderen, zodat je op een later tijdstip een stuk minder afhankelijk kunt zijn van Microsoft.

Niet Alles Is In Het Nederlands


Deze pagina’s beschrijven in hopelijk begrijpbare Nederlandse taal hoe Linux en de Raspberry Pi te gebruiken zijn. Maar ik blijf hardnekkig de Engelstalige versie van de terminal programma’s gebruiken. Dat doe ik om meerdere redenen.

Helaas, als je de grafische omgeving van de Raspberry Pi of je computer op Nederlands instelt, dan zullen veel van de terminal programma’s ook omschakelen naar Nederlands. Dit is, mijns inziens niet wenselijk. Daarom zou ik je aan willen raden alles zo veel mogelijk toch in het Engels te laten staan. Zoveel is dat niet. En het lijkt me sterk dat je Engelse termen zoals file, save, load en exit niet kent of kunt leren.
En zeker als je je Raspberry Pi zonder grafische omgeving wilt gaan gebruiken is de hoeveelheid Engels echt niet zo heel veel en onbegrijpelijk.

Hieronder zijn enkele redenen waarom ik vasthoud aan de Engelse versie van het operating system:

  • Vertalingen zijn niet altijd compleet.
  • Niet alle programma’s zijn vertaald.
  • Vaak worden onnodige zaken vertaald, waardoor je vaak 3 keer moet nadenken wat ze nou eigenlijk boelen.
  • Vertalingen worden vaak buiten de context van het verhaal gemaakt, waardoor precies de verkeerde vertaling gekozen is.
  • Foutmeldingen zijn vaak in het Engels. Zoeken op die Engelse teksten op Google geeft veel meer antwoorden dan zoeken op de Nederlandse foutmeldingen.
  • Scripts zijn heel moeilijk te vertalen. Zeker als je wilt dat jouw script op alle machines in de wereld moeten draaien.
  • Vertaalde tekst is vaak veel langer dan de originele tekst. Vaak zie je dan ook dat de vertaalde tekst niet meer in de beschikbare ruimte op het scherm past.
  • Vertalingen hebben vaak ongewenste neveneffecten. Zo worden vaak ook directory namen vertaald. Documents wordt dan Documenten, of Videos wordt Video’s. Dat is heel lastig met scripts, en het laatste voorbeeld is zelfs heel lastig omdat er rare tekens in de tekst komen staan.
  • Je leert, langzaamaan, toch wat meer Engels. En dat helpt je weer om nog meer leesvoer op het internet te begrijpen.

Je hoeft het natuurlijk niet met me eens te zijn. Je mag gewoon jouw operating systeem in het Nederlands zetten, als je dat echt heel graag wilt. Maar hou er dan rekening mee dat je af en toe een kleine afwijking ziet ten opzichte van wat op deze pagina’s te vinden is.

Alle Begin Is Niet Makkelijk


Maar je zult er wel wat voor moeten doen. Ik moet toegeven dat de hoeveelheid informatie een beetje overweldigend over kan komen. Je hoeft niet alles de eerste keer te snappen. Ik kan me voorstellen dat je sommige dingen niet meteen onthoudt omdat je de relevantie van die dingen nog niet helemaal in beeld hebt. Maar je kunt natuurlijk altijd een paar stapjes terug kijken als het te snel gaat.
Ook zul je zelf moeten oefenen. Je kunt ook niet leren fietsen uit een boek. Zorg daarom dat je je Raspberry Pi binnen handbereik hebt zodat je de voorbeelden die ik geef na kunt doen. En maak vooral fouten. Door je eigen gemaakte fouten op te lossen leer je meer.

Ik heb de moeite genomen om dit allemaal uit te typen, speciaal voor jou. Nu verwacht ik van jou dat je de moeite neemt om het te lezen, en vooral om het te snappen.
Succes!

Navigatie


Je kunt mijn hele uitleg pagina voor pagina lezen door steeds, na het lezen van de pagina, op de Volgende knop te drukken. Je kunt er ook voor kiezen om terug te gaan naar de inhoudspagina, alwaar je willekeurige onderwerpen kunt selecteren die je liever eerst leest.