Ik Van Linux

Uitloggen, Uitschakelen en Herstarten


Er komt een tijd dat je naar bed wilt. En dan kun je er voor kiezen om uit te loggen, waarbij de Raspberry Pi gewoon door blijft werken. Of je wilt de Raspberry Pi uitschakelen. En in zeer uitzonderlijke gevallen wil je de Raspberry Pi ook gewoon opnieuw opstarten.
Het maakt daarbij niet uit of je rechtstreeks op je Raspberry Pi aan het werken bent, of dat je via ssh bent ingelogd.

Uitloggen

Dit is het gemakkelijkste. Er zijn verschillende manieren van uitloggen, en het maakt niet uit welke manier je kiest, ze doen allemaal hetzelfde. Je wordt afgemeld bij de machine, waarbij de machine gewoon door blijft werken.
De meeste linux gebruikers kiezen voor het exit commando. Een enkeling gebruikt het logout commando. En echte terminal tigers gebruiken gewoon de Ctrl-D toetscombinatie om uit te loggen. Om dit te laten werken moet de commandoregel wel helemaal leeg zijn. Is dat niet zo dan kun je eerst nog even Ctrl-C doen om de commandoregel leeg te maken, waarna je meteen daarna Ctrl-D kunt gebruiken om uit te loggen.
Wanneer je rechtstreeks op de Raspberry Pi aan het werken bent komt er na het uitloggen de login prompt op je scherm te staan, waarna je weer opnieuw kunt inloggen. Ben je via de grafische schil op de Raspberry Pi bezig dan wordt het terminalvenster gesloten nadat je bent uitgelogd. Je blijft echter wel ingelogd in de grafische schil. En wanneer je via ssh was ingelogd zal de ssh verbinding worden verbroken. Je kunt dan natuurlijk altijd weer een nieuwe verbinding opzetten.
Let wel, als je uitlogt zullen programma’s waar je mee bezig bent meestal gestopt worden. Wil je dat niet dan moet je eens naar het tmux of screen commando kijken.

Uitschakelen

Ook voor het uitschakelen zijn er meerdere mogelijkheden. Ik ga ze niet allemaal opnoemen hier, het is allemaal een pot nat. Zelf gebruik ik altijd het sudo shutdown now commando. Dit commando moet traditioneel als super user uitgevoerd worden omdat Linux een multi-user systeem is. Je wil niet de machine uitschakelen als er nog andere gebruikers actief zijn namelijk.
Je kunt ook het woordje now weglaten, of vervangen door een tijd. Als je het weglaat schakelt de machine pas na 1 minuut uit. Dit geeft eventuele andere gebruikers nog de gelegenheid om hun werk op te slaan. Ze krijgen namelijk een melding van het systeem dat de computer uit gaat. Je kunt die ene minuut ook nog oprekken door de gewenste uitschakeltijd op te geven.
Als je het woordje now niet gebruikt heb je nog tijd om het uitschakelen van de computer te voorkomen door sudo shotdown -c uit te voeren (c van cancel, ofwel afbreken).
Wanneer het uitschakel commando gegeven is kunnen geen nieuwe gebruikers meer inloggen.
Een desktop computer schakelt na het shutdown commando ook werkelijk uit. Maar een Raspberry Pi blijft aan, ook al staat het systeem stil. Wil je de computer daarna weer aanzetten dan zul je toch echt even de spanning eraf moeten halen.

Herstarten - Rebooten

Doorgaans hoef je een Linux systeem zelden te rebooten, gewoon omdat het heel stabiel werkt. Maar ja, met een onervaren gebruiker aan roer kan het wel eens voorkomen dat je iets zo ver kapot gemaakt hebt en je niet meer weet hoe je het moet herstellen. Herstellen is vaak wel mogelijk, maar dan moet je wel weten hoe. En dan komt het sudo reboot commando goed van pas. De machine herstart dan gewoon.

Gewoon de stekker trekken

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de stekker trekken als je er mee wilt stoppen. Theoretisch moet het systeem daar tegen kunnen, want de Raspberry Pi maakt gebruik van een zogenaamd journalling file system. Dat wil zoveel zeggen dat nieuwe wijzigingen eerst naar de schijf (SD kaart) worden geschreven voordat de oude situatie wordt gewist. Het bestandssysteem kan daardoor niet kapot raken. Je kunt natuurlijk wel data verliezen, want wat niet, of niet volledig is opgeslagen op het moment dat het licht uitgaat is voorgoed verloren.
Dus meestal kan het geen kwaad om de stekker van een nog werkend systeem te trekken. Maar netjes is het nog steeds niet. Ik raad daarom aan om het systeem altijd eerst te stoppen, voordat je de stekker eruit trekt. Maar je hoeft niet meteen panisch te worden als dat een keer in de verkeerde volgorde gebeurt.
En dan erbij, je maakt regelmatig een backup van je noeste arbeid op de Raspberry Pi, toch? Dus kun je altijd de zaak herstellen mocht het een keer niet gaan zoals ik hier beloofd heb.