Ik Van Linux

Je Wachtwoord Wijzigen


Het instellen van een sterk wachtwoord is heel belangrijk, zeker voor een machine die vanaf het internet bereikbaar is. Dan wil je echt niet het standaard wachtwoord raspberry meer gebruiken, want dat is wel heel gemakkelijk raden.
Wachtwoorden kunnen eigenlijk alleen maar geraden worden. Dus hoe korter het wachtwoord, hoe gemakkelijker het is om het te raden.

Maar dan moet je wel weten hoe je het wachtwoord moet wijzigen natuurlijk. Op een Raspberry Pi kun je gebruik maken van het raspi-config programma. Maar op andere Linux systemen bestaat dat programma niet. Het is dus beter om op de normale manier je wachtwoord te wijzigen, dat werkt namelijk overal.

passwd
Changing password for pi.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully

Je moet dus drie keer een wachtwoord intypen. De eerste keer is dat het oude wachtwoord, de tweede en de derde keer is dat het nieuwe wachtwoord. Die laatste twee moeten dus beide gelijk zijn aan elkaar.
En natuurlijk krijg je de wachtwoorden zelf niet te zien tijdens het typen.

Als je root bent kun je iedereen zijn wachtwoord wijzigen. Je moet dan wel de gebruiker toevoegen aan het passwd commando waarvan je het wachtwoord wenst te wijzigen.

Root heeft geen wachtwoord

Het is gebruikelijk dat de root gebruiker geen wachtwoord heeft. Dat betekent dat je niet op de machine kunt inloggen als root. Dat is een extra veiligheidsmaatregel. Wachtwoorden kunnen geraden worden. Maar een wachtwoord alleen is niet voldoende. Je moet ook de gebruikersnaam weten. En laat elke Linux machine nu een gebruiker hebben die root heet, dat is wel heel gemakkelijk raden natuurlijk. Als je zorgt dat de root gebruiker geen wachtwoord heeft, dan kan ook niemand per ongeluk inloggen als root. Wel zo veilig lijkt me.